Заарештовану «Київську птахофабрику» Бахматюка продали на аукціоні за 1 млрд гривень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держпідприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції на електронних торгах OpenMarket продало заарештовані Держвиконавчою службою комплекси «Київської птахофабрики», які належать власнику VAB Банку Олегу Бахматюку.

Про це повідомляє пресслужба «СЕТАМ».

Київський комплекс птахофабрики площею в 126 тисяч кв. м. продали за 690 млн гривень, а комплекс у селі Пухівка (Броварський район) площею 5 773 кв. м. за 300 млн гривень.

На аукціоні зареєструвалися чотири учасники. Зростання ціни за першим лотом становило 447% (563 987 891 грн), а за другим — 5 935% (295 028 909 грн).

Тепер у переможців є 10 днів, щоб заплатити всю суму за обʼєкти. В іншому разі вони втратять гарантійні внески, а право на покупку майна перейде до наступного учасника торгів. Внесок за птахофабрику в Києві становив 6,3 млн гривекнь, за фабрику в Пухівці — 248 тис гривень.

  • У січні 2020 року Національний банк почав процедуру стягнення заставного майна з підконтрольної Олегу Бахматюку «Київської птахофабрики», щоб погасити борг банку Бахматюка «Фінансова ініціатива» за кредитом рефінансування на 2,1 млрд гривень. Загальна заборгованість двох банків Бахматюка — «Фінансова ініціатива» та VAB Банку — становить 10,6 млрд гривень. Він пропонує реструктуризувати цей борг і виплатити Фонду гарантування вкладів і Нацбанку 8 млрд гривень протягом пʼяти років.
  • У листопаді 2019 року НАБУ затримало сімох підозрюваних у справі VAB Банку. Їм інкримінують змову і заволодіння 1,2 млрд гривень стабілізаційного кредиту НБУ, виданого VAB Банку у 2014 році. Бахматюка оголосили в розшук, у травні Вищий антикорупційний суд заочно відправив його під варту.