В Офісі генпрокурора пояснили, чому не підписали клопотання НАБУ про екстрадицію ексвласника VAB Банку Бахматюка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Офіс генерального прокурора відмовив Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) підписати клопотання про екстрадицію з Австрії до України колишнього власника VAB Банку Олега Бахматюка через «процесуальні порушення».

Про це у відповідь на запит «Радіо Свобода» повідомили в Офісі генпрокурора.

Як пояснили в Офісі, відповідне рішення ухвалили через порушення норм національного та міжнародного законодавства під час ухвалення НАБУ процесуального рішення у кримінальному провадженні.

«Після усунення Національним антикорупційним бюро України процесуальних порушень у матеріалах екстрадиційного запиту Офіс генерального прокурора готовий направити їх в порядку, встановленому чинним національним і міжнародним законодавством, до компетентних органів іноземної держави для затримання особи та її подальшої екстрадиції в Україну», — додали в Офісі генпрокурора.

Водночас «Інтерфакс-Україна», посилаючись на обізнане джерело, повідомляє, що Департамент міжнародного поліцейського співробітництва Нацполіції України також відмовив НАБУ використовувати системи Інтерполу, Європолу та інші інструменти для розшуку Бахматюка, оскільки місце його проживання відомо.

  • Бахматюка підозрюють у заволодінні 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту, який VAB Банку надав Національний банк України.
  • У січні 2020 року Нацбанк почав процедуру стягнення заставного майна з підконтрольної Олегу Бахматюку «Київської птахофабрики», щоб погасити борг банку Бахматюка «Фінансова ініціатива» за кредитом рефінансування. Загальна заборгованість двох банків Бахматюка — «Фінансова ініціатива» та VAB Банку — становить 10,6 мільярда гривень.
  • Сам Бахматюк пропонує реструктуризувати цей борг і виплатити Фонду гарантування вкладів і Нацбанку 8 мільярдів гривень протягом пʼяти років.
  • 26 червня генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що прокуратура змушена була закрити справу проти Бахматюка.
  • 29 травня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду заочно обрала запобіжним заходом для Бахматюка тримання під вартою.
  • 29 липня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду задовольнила скаргу прокурора САП про закриття кримінального провадження стосовно власника VAB Банку Олега Бахматюка.