«Зрушили з мертвої точки». Економісти пояснили, що означає виділення Україні €600 млн від ЄС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Зрушили з мертвої точки». Економісти пояснили, що означає виділення Україні €600 млн від ЄС

Pixabay

Фінансова допомога від Європейської комісії у €600 мільйонів (21 млрд гривень) означає, що Україна просунулася в переговорах з міжнародними партнерами.

Про це пише Центр аналізу публічних фінансів і публічного врядування Київської школи економіки.

«Прямою вимогою надання цього траншу від ЄС була активна співпраця з МВФ, точніше «задовільний перебіг виконання програми, погодженою між країною (Україною) та МВФ». Іншими словами, надання цього траншу є чітким свідченням того, що Україна зрушила з мертвої точки в перемовинах з міжнародними партнерами, зокрема з МВФ», — пояснили в Центрі.

Експерти зазначили, що отримані під 0,0125% кошти підуть на фінансування дефіциту державного бюджету, оскільки видатки держбюджету у грудні зросли майже до 215 мільярдів гривень.

Водночас кредит передбачає певні умови. Половину коштів ЄС погодився перерахувати без зобовʼязань, а для отримання наступних €600 мільйонів Україна має здійснити низку реформ:

  • повне перезавантаження Вищої кваліфікаційної комісії суддів, створення Комісії питань доброчесності та етики, завданням якої є перезавантаження Вищої ради правосуддя;
  • реформа податкової та митної служб і повноцінний конкурсний відбір керівників цих служб; також має бути ухвалено рішення про ліквідацію податкової міліції;
  • Верховна Рада має ухвалити закон про створення Бюро фінансових розслідувань або його аналогу;
  • МОЗ має передати всі централізовані закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та індивідуальних засобів захисту до новоствореного держпідприємства «Медичні закупівлі України».

Якщо Україна виконає ці умови, очікувати на наступний транш можна буде вже у березні.

Напередодні стало відомо, що Європейський інвестиційний банк надасть Україні €640 мільйонів кредитів на розвиток транспорту і модернізацію транспортної інфраструктури. ЄІБ і уряд підписали три кредитні угоди.