Міністр Марченко: Транш від МВФ очікується у 2021 році, переговори виявилися найскладнішими за останні роки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у цьому році були найскладнішими, а транш до кінця 2020 року чекати не варто.

Про це він розповів в інтервʼю «BBC-Україна».

«Нам надзвичайно складно. Напевне, це найбільш складний період за останні роки. Але це не означає, що треба панічно посипати голову попелом і казати, що все пропало. У нас все нормально», — сказав він.

Марченко каже, що переглянути програму МВФ не вийшло влітку цього року через низку причин. Зокрема, у МВФ виникали питання про зміну керівництва в Нацбанку і гарантії його незалежності, діяльність НАБУ і недавне рішення Конституційного суду, яке завдало шкоди антикорупційній реформі. Марченко запевнив, що Україна виконала основні «структурні маяки» для перегляду програми МВФ і подальшого отримання траншу, але багато що ще необхідно вирішити.

Відповідаючи на запитання про транш, Марченко заявив наступне: «Більш імовірний сценарій, я би сказав, дуже високо ймовірний, що нам вдасться домовитися в поточному році про місію [МВФ] і ці кошти будуть вже в наступному році [...]. Якщо ми зможемо переломити негативний наратив останніх місяців, це вже буде великою перемогою, я вважаю. Тому що це відкриває нам шлях до отримання макрофінансової допомоги, до відновлення перемовин зі Світовим банком тощо».

  • Марченко раніше заявив, що у МВФ є додаткові питання щодо роботи антикорупційних органів в Україні та обмежень заробітної плати посадовців. 24 листопада він заявив про завершальний етап перемовин з МВФ щодо бюджету на 2021 рік.
  • 26 листопада Кабінет міністрів затвердив проєкт держбюджету на 2021 рік, який був узгоджений із Міжнародним валютним фондом. У доопрацьованому проєкті доходи передбачені у сумі 1 трлн 92 млрд гривень, а витрати — 1 трлн 328 млрд гривень.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що дефіцит скоротили з 6% до 5,47% (з 270 млрд до 236 млрд гривень).