Кабмін затвердив держбюджет на 2021 рік, який погодили з МВФ. Головні цифри

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні затвердив проєкт держбюджету на 2021 рік, який, за словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, був узгоджений з Міжнародним валютним фондом.

Уряд схвалив доопрацьований документ, і тепер проєкт бюджету готовий до другого читання у Верховній Раді.

У доопрацьованому проєкті доходи передбачені у сумі 1 трлн 92 млрд гривень, а витрати в сумі 1 трлн 328 млрд гривень. Очікуваний дефіцит стосовно ВВП з 6% знизили до 5,5%. У бюджеті-2020 дефіцит був на рівні 7,5%.

«На 2021 рік пропонуємо збалансований бюджет, у якому не передбачається збільшення податків для бізнесу й водночас покращується фінансування і соціальної сфери, і медицини, і надання підтримки підприємцям, які постраждали від пандемії», — сказав премʼєр, додавши, що бачить бюджет «збалансованим і реалістичним».

Премʼєр заявив, що у наступному році уряд очікує зростання економіки, що дозволить збільшити витрати на медицину, освіту та оборону.

Міністр фінансів Сергій Марченко від себе зазначив, що дефіцит скоротили з 6% до 5,47% (з 270 млрд грн до 236 млрд грн). В абсолютних цифрах це 34 млрд гривень. Він сказав, що з МВФ Україна домовилася шукати шляхи скорочення держбюджету без збільшення податків.