Кравчук пояснив відсутність плану «Б» стосовно Донбасу подіями в Білорусі та Азербайджані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кравчук пояснив відсутність плану «Б» стосовно Донбасу подіями в Білорусі та Азербайджані

Марків Михайло / УНІАН

Глава української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук заявив, що план «Б» з припинення війни на Донбасі потрібно оновити відповідно до теперішньої ситуації. Причиною називає події у кількох країнах. Про це він сказав в інтерв’ю Liga.net.

«Світ не стоїть на місці. Тому те, що ми планували вчора... Сьогодні вже потрібно вносити корективи. План потрібно оновити і пристосувати до сучасної ситуації», — зазначив Кравчук.

Він згадав, зокрема, про події у Білорусі та Азербайджані. «Життя вносить постійні корективи. Пів року тому ніхто не знав, що трапиться в Азербайджані, Білорусі та Молдові. Україна в центрі Європи, і конфлікт жевріє поки що на Донбасі, але може перетворитися на велике полумʼя. Це питання глобальне, а не тільки українське. Змінюється ситуація, змінюються рушійні сили, політичні формули, змінюються люди, які керують ситуацією в країнах. Вибори проходять — у США пройшли вибори», — відповів Кравчук на питання про план «Б».

Кажучи про зустріч у «нормандському форматі», Кравчук зазначив, що поки не бачить передумов для цього. «Росія висуває одну і ту ж тему: формально каже, що так-так, і радники зустрічаються, щось говорять. Але фактично зараз Росія говорить, що немає потреби зустрічатися в «нормандському форматі» тому, що не виконані завдання колишньої «нормандської» зустрічі 9 грудня», — вважає Кравчук.

Кравчук також розповів, що Україна ще не обговорювала із західними партнерами пропозицію відʼєднати Росію від міжнародної платіжної системи SWIFT. Спершу хочуть дізнатися реакцію українського політикуму.

«Для того, щоб дізнатися цю реакцію необхідно зробити відповідні кроки інформаційного характеру. Я зробив цей крок. Тепер ми аналізуємо, як до цього поставляться політичні партії, громадянське суспільство, як поставиться український народ. Щоб ми знали і могли сказати західним партнерам, що це думка не лише вузького кола осіб, а українського політикуму і народу», — розповів він. За його словами, для цього планують провести соціологічне опитування.

Нагадаємо, раніше Кравчук повідомив, що Україна ще не розробила план «Б», а Рада нацбезпеки готує рішення, що містить нові підходи до врегулювання ситуації.