Зеленський у річницю «нормандської» зустрічі заявив, що Росія блокує домовленості

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський у річницю «нормандської» зустрічі заявив, що Росія блокує домовленості

УНІАН

Президент Володимир Зеленський у річницю саміту лідерів «нормандської четвірки» заявив, що Росія блокує виконання домовленостей. Про це йдеться в його заяві, поширеній пресслужбою Офісу президента.

Глава держави наголосив, що на перемовинах «нормандського формату» можна досягти найбільш відчутних результатів щодо просування до миру на Донбасі. «Шлях до миру завжди тернистий. Але це шлях, яким мають пройти обидві сторони. Активність України у процесі переговорів показала всьому світу і, головне, мешканцям Донбасу, що саме ми зацікавлені в мирі, а Росія блокує виконання домовленостей», — наголосив президент.

Зеленський заявив, що Україна готова до нового етапу розведення військ, розмінування нових ділянок і до чергового раунду взаємного звільнення утримуваних осіб. Також він зазначив, що вперше за роки війни вдалося встановити реальний режим припинення вогню, який триває з 27 липня.

Також президент нагадав, що українська влада спростила вступ до вишів для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій і побудувала на лінії розмежування нові контрольні пункти в’їзду/виїзду (КПВВ) з центрами надання адмінпослуг.

«Ми робимо цілком конкретні речі, які наочно демонструють усім мешканцям Донецька та Луганська, які перетинають лінію розмежування, що Україна — це значно краще, ніж невизнані, нефункціональні, самопроголошені структури», — підкреслив Зеленський.

В Офісі президента зазначили, що партнери по «нормадському формату» також зазначають просування з боку України на шляху до миру. Там наводять коментарі послів Німеччини та Франції, які називають домовленості про припинення вогню на Донбасі найважливішими здобутками саміту.

Нагадаємо, рівно рік тому, 9 грудня 2019 року, відбулася зустріч «нормандської четвірки» — президентів Франції, України, Росії та федерального канцлера Німеччини. Тоді домовились про негайні заходи щодо стабілізації ситуації на сході України. Насамперед йшлося про припинення вогню на Донбасі.

Зеленський неодноразово заявляв, що дає рівно рік на врегулювання конфлікту на Донбасі. Якщо зрушень не буде, мають представити план «Б».

Водночас, глава ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Україна ще не розробила план «Б», а Рада нацбезпеки готує рішення, що містить нові підходи до врегулювання ситуації.