Азербайджан пропонував Вірменії $5 млрд за передачу порожніх районів Нагірного Карабаху ще у 2016 році, а Росія гарантувала б безпеку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Азербайджан пропонував Вірменії $5 млрд за передачу порожніх районів Нагірного Карабаху ще у 2016 році, а Росія гарантувала б безпеку

kremlin.ru

Азербайджан пропонував колишньому президенту Вірменії Сержу Саргсяну $5 мільярдів за сім порожніх районів Нагірного Карабаху ще у 2016 році, а Росія б гарантувала безпеку для вірмен. На вигоді такої угоди наголошував президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Про це стало відомо з аудіозапису розмови між Лукашенком і Саргсяном на сесії Ради колективної безпеки ОДКБ в Еревані чотири роки тому, який опинився в розпорядженні редакції TUT.BY.

У розмові Саргсян, який після конституційної реформи 2018 року став прем’єр-міністром, а потім був усунений революцією, зазначив, що передача порожніх районів «оголить» кордони Нагірного Карабаху та залишить 150-тисячне вірменське населення вразливим до ймовірних атак Азербайджану.

Лукашенко не погоджувався з такою думкою і радив прийняти пропозицію президента Азербайджану Ільхама Алієва. Для забезпечення захисту вірмен Нагірного Карабаху білоруський президент запропонував ввести в регіон миротворчі сили Росії в рамках Організації договору про колективну безпеку — 20 тисяч особового складу.

Лукашенко також висловив сумнів, що Азербайджан розпочне війну, щойно отримає порожні райони Нагірного Карабаху.

«Якби ти сказав, ось віддаю 7 районів, не хочеш визнавати… Ось ви з росіянами такі розумні, давайте 20 тисяч туди, щоб стабілізувалася обстановка. І ми б нікуди не поділися, вирішували б цю проблему. Але ти не хочеш її вирішувати. Це моя думка, кажу тобі як другу», — цитує TUT.BY аргументи білоруського президента.

Пізніше офіс третього президента Вірменії підтвердив автентичність розмови, але відмовився її коментувати. Частково суть розмови з Саргсяном розкрив і сам Лукашенко у 2018 році.

«Ми з Путіним зайняли консолідовану позицію: Серж, віддай ці 5 районів. Яка може бути причина не повертати їх, вони ж порожні. Він каже: “Якщо я повертаю, вони там дорогу переріжуть, окупують Карабах і таке інше”. І ми з Путіним чітко пообіцяли, що ми введемо свої війська і цього не дозволимо. Він сказав: “Ні, ми на таке не підемо, ми цього не хочемо”», — говорив президент Білорусі.