Олімпійський комітет Білорусі назвав санкції МОК політичним тиском. Лукашенко погрожує судом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний олімпійський комітет (НОК) Білорусі назвав політичним тиском рішення Міжнародного олімпійського комітету, який ввів санкції проти Олександра Лукашенка, його сина Віктора і майже всіх членів виконкому НОК, а також призупинив фінансування комітету.

В офіційній заяві НОК стверджує, що рішення заангажоване і поверхневе.

«Позиція МОК оцінюється нами як упереджена, заснована на ангажованому і поверхневому вивченні ситуації в Республіці Білорусь [...]. Ми розглядаємо це рішення як політично мотивоване, яке спрямоване тиснути на керівництво білоруського НОК», — йдеться в заяві.

Лукашенко на заборону МОК брати участь у заходах комітету і відвідувати Олімпійські ігри пригрозив судом, передає «Пул первого».

«Треба нам звернутися до суду. Нехай [президент МОК Томас] Бах і банда розкажуть, у чому моя вина, що я свою країну захищаю? Участь у цих заходах я 25 років не брав, переживу й надалі [...]. І добре я, навіщо дітей чіпаєте? Немає справедливості у світі. Якщо ти справедливу політику будуєш, будеш ворогом», — сказав Лукашенко.

Заява самопроголошеного президента про те, що він не брав участі в іграх 25 років, не відповідає дійсності. У 1998 році він відвідав Олімпіаду в Нагано, порушивши дипломатичний протокол. У 2008 році він був на іграх в Пекіні, а у 2014-му в Сочі.