У МОЗ назвали можливі варіанти локдауну. Він неминучий, а пік захворюваності очікують на середину січня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В. о. глави Центру громадського здоров’я МОЗ Ігор Кузін назвав можливі варіанти локдауну в Україні, який, як він наголошує, — неминучий. Зараз розглядають кілька блоків, але остаточні рекомендації оприлюднять, коли уряд визначиться із датою локдауну.

Про це Кузін розповів в інтерв’ю «Ліга.нет».

«Проговорювалося кілька блоків. Це зупинка розважальних закладів, дискотек, оренди залів під корпоративи, свята. Зупинка навчальних закладів — школи, садки, університети. Далі — спортзали, за виключенням занять, які можна проводити на вулиці. Заборона всіх масових скупчень, виставок, концертів», — розповів Кузін.

Щодо громадського транспорту, то, за його словами, планували обмежити роботу до 19:00. Проте вирішили, що будь-яке обмеження громадського транспорту може призвести до надмірного скупчення людей. Тому, найвірогідніше, громадський транспорт продовжить роботу, але з суворим дотриманням карантинних правил.

«Таке ж обмеження стосуватиметься кінотеатрів, магазинів непродовольчої торгівлі, закладів харчування, які працюватимуть на виніс чи за доставкою. Салони краси чи перукарні — лише за попереднім записом», — розповів Кузін.

Також, за його словами, планують розробити рекомендації для зимових курортів. «Розуміємо, що багато людей поїдуть на гірськолижні. Для них [курортів] планували додаткові рекомендації, щоб вони працювали лише як готелі, без дискотек, святкувань, корпоративів», — додав він.

Окремі рекомендації планують і для різдвяних ярмарків. За словами Кузіна, планувалося, що вони працюватимуть як магазини — без харчування або з попередньо упакованою їжею і відстанню між точками продажу, щоб уникнути скупчення.

Кузін наголошує, що з погляду епідеміології або теперішньої статистики хворих — локдаун неминучий. За розрахунками, пікові періоди захворюваності припадуть на середину січня і триватимуть десь до середини лютого. А природнього спаду захворюваності, за математичними моделями, очікують не раніше лютого.

«Моделювали, що найдоцільніше його [локдаун] вводити перед новорічними святами і завершувати в середині січня. Тоді він буде найефективнішим. Дані міжнародних досліджень кажуть, що потрібен щонайменше тритижневий карантин. Тоді можемо розраховувати щонайменше на мінус 80% випадків захворювання щоденно. Якщо кажемо про двотижневий карантин і коротший, то його ефективність — мінус 20—40% випадків захворювання щоденно», — розповів Кузін.

Глава Держспоживслужби Києва Олег Рубан також наголошує, що введення карантинних обмежень необхідне — ситуація складна в усій країні. «У суботу та неділю завжди йде зниження зафіксованих випадків. Що стосується обʼєктивного показника — госпіталізації хворих з тяжкою і середньою формою, їхня кількість незмінно висока, і йде тенденція до зростання, а не до зниження», — наголосив Рубан в ефірі телеканалу «Україна 24».