Торік найбільше зброї та військової техніки продали США, Китай і вперше — ОАЕ. Росія втрачає позиції на міжнародному ринку

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Торік найбільше зброї та військової техніки продали США, Китай і вперше — ОАЕ. Росія втрачає позиції на міжнародному ринку

Rob Shenk / Wikipedia

Глобальний продаж зброї та військової техніки у світі зріс за минулий рік на 8,5%. Першість впевнено утримують компанії зі США, проте вперше в топ-25 потрапили виробники з Об’єднаних Арабських Еміратів. Усього торік продали зброї й техніки на $361 мільярд.

Про це йдеться у звіті Стокгольмського інституту дослідження миру (SIPRI).

На першому місці за обсягами продажів американська компанія Lockheed Martin, за нею — Boeing. Усього в топ-25 потрапили 12 виробників зі США, і п’ять із них займають перші місця. На долю цих компаній припадає 61% усіх продажів у 2019 році.

Вперше до лідерів з продажу зброї потрапила близькосхідна компанія — це EDGE, що базується в ОАЕ. Як зазначають дослідники, успіх цього виробника полягає в бажанні отримати більше військової продукції та здобути незалежність від іноземних постачальників. Частка EDGE в загальних продажах становить близько 1,3%.

У список найбільших продавців зброї й техніки потрапили чотири китайських компанії, три з яких — у першій десятці. Найуспішніший з виробників — це Aviation Industry Corporation of China, що займає шосте місце. За рік обсяги продажів китайських компаній зросли на 4,8%. Зазначають, що основний покупець — це китайська армія, яка втілює масштабну програму з технічної модернізації.

Росія представлена в топ-25 двома компаніями, які поступово втрачають позиції. Це «Алмаз-Антей» та Об’єднана суднобудівна корпорація, які разом заробили близько $634 млн. Об’єднана авіабудівна корпорація цього року втратила близько $1,3 млрд доходів і випала з топ-25. На думку експертів SIPRI, скорочення продажів російських компаній зокрема пов’язане із сильною вітчизняною конкуренцією та урізанням бюджету модернізації флоту.

«Китайські та російські збройні компанії з топ-15 представлені на міжнародному рівні вкрай обмежено. Санкції проти російських фірм та урядові обмеження на закупки в китайських фірм зіграли свою роль у стримуванні їхньої глобальної присутності на ринку», — зазначає дослідник Симон Веземан.

Серед компаній, що зробили найбільший стрибок у збільшенні продажів, дослідники виділяють французьку Dassault Aviation Group. У порівнянні з 2018 роком цей виробник збільшив свої поставки на 105%. У 2019 році Dassault вперше увійшла в топ-25 завдяки різкому підйому попиту на винищувачі.

Майже третина покупців зброї й техніки у 2019 році — це країни з низькими та середніми доходами, які, на думку експертів SIPRI, планують таким чином отримати нові технології й вивести на світовий ринок власні компанії.