Доповідь НАТО про стратегію на 10 років: Росія — головна загроза, хоч вона і в занепаді

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Група експертів НАТО опублікувала доповідь, яка стане основою стратегії Альянсу на найближчі 10 років. Згідно з нею, основну загрозу НАТО вбачає у Росії і Китаї, але у РФ більше, оскільки вона ближче до кордонів блоку.

Основний посил доповіді — зміцнення східних флангів НАТО, посилення єдності всередині блоку і створення більш структурованого механізму утворення коаліцій всередині НАТО, щоб в операціях союзники діяли злагоджено, навіть якщо не всі члени хочуть брати участь у цих операціях.

Як пише «BBC Україна», у доповіді Росія оцінюється як країна, яка переживає занепад, але залишається здатною на територіальну агресію, застосування хімзброї і кібератак, а також ведення дезінформаційних кампаній з масштабною пропагандою.

Згадується низка претензій — окупація частини Донбасу і Криму, тиск на Грузію (перешкоджання зближенню з НАТО) за рахунок окупованих регіонів (Абхазія і Південна Осетія), нарощування військових сил в Криму, в Чорному і Балтійському морях, а також у Арктиці. Крім цього, автори доповіді нагадують про вихід РФ з договорів про контроль над озброєннями і про застосування «Новачка» у Великій Британії (отруєння Сергія і Юлії Скрипалів). Головними цілями РФ НАТО бачить панування над колишніми володіннями СРСР.

Експерти НАТО рекомендують жорстко протистояти загрозам Москви, але і заохочувати спроби РФ знизити градус напруги, якщо такі взагалі будуть. При цьому НАТО має діяти рішучіше і не намагатися більше співпрацювати з Москвою, закривши очі на проблеми. Автори закликають бути готовими до посилення санкцій і робити кроки, які підвищують ціну агресії для Росії, але і не забувати про заходи щодо зниження ризиків.

Також згадується важливість розвитку і розширення співпраці з Україною і Грузією, особливо в Чорному морі.

Автори доповіді нагадали, що в стратегії 2010 року метою ставили стратегічне партнерство з Росією, а про Китай взагалі не згадували. У цій же доповіді РФ згадується 101 раз, а Китай — 104.

  • У квітні НАТО затвердило новий пакет підтримки для України і Грузії, який полягає в посиленні присутності кораблів альянсу в Чорному морі, а також проведенні спільних навчань та обміні радіолокаційними даними.
  • Після цього було проведено низку військових навчань і тренувань сил НАТО з українськими військовими. На найближчих із них українські підрозділи протиповітряної оборони вперше будуть «збивати» американський розвідувально-ударний безпілотник MQ-9 Reaper.