Загадка таємничих монолітів розкрита — їх встановлювала арт-група зі США. Але в історії досі є білі плями

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Загадка таємничих монолітів розкрита — їх встановлювала арт-група зі США. Але в історії досі є білі плями

dpsnews.utah.gov

Загадка таємничих монолітів, які знайшли у США, розгадана — за їх встановлення взяла на себе відповідальність арт-група The most famous artist з Нью-Мексико. Художники у такий спосіб вирішили розіграти світ наприкінці «жахливого» 2020 року, а тепер продають копії цих інсталяцій.

Про це творчий колектив заявив на своїй сторінці в Instagram.

Арт-група виклала фотографію моноліту на складі, а потім — у пустелі штату Юта. У коментарях група зазначила, що цей об’єкт — її витвір. Там же The most famous artist пропонують купити моноліт за $45 тисяч.

Щодо встановлення моноліту в горах Румунії група наразі не підтверджує та не спростовує свою причетність.

Як повідомляє Mashable, арт-група неодноразова проводила сміливі та подекуди нелегальні акції. Зокрема в 2017 році її учасники змінили відомий знак Hollywood у Лос-Анджелесі на Hollyweed, де weed означає сленгову назву марихуани.

Керівник групи Метті Мо зазначив у коментарі виданню, що не може розповісти подробиць щодо проєкту з монолітами з міркувань безпеки, але пообіцяв надати більше пояснень у найближчий час.

Mashable зазначає, що стійких доказів причетності арт-групи до монолітів наразі немає, і публічне взяття відповідальності може виявитися черговим мистецьким трюком.

«Що може бути кращим, ніж закінчити цей жахливий рік, даючи світу трохи помріяти, ніби прибульці вступили з нами в контакт, а потім розчаруватися, бо The most famous artist знову всіх розіграли», — сказав Мо.

  • Металевий моноліт, встановлений серед червоних скель в американській пустелі штату Юта, одразу викликав асоціації з прибульцями та культовим фільмом «Космічна одіссея 2001 року». За сюжетом моноліт вплинув на еволюцію приматів, які розвинулись у людей. У майбутньому моноліт знайшли під час робіт на Місяці — після цього він передав сигнал на Юпітер, куди вирушила команда астронавтів.
  • Невдовзі моноліт з Юти зник. Виявилося, що його прибрали тіктокери, що виступають за туризм, безпечний для довкілля. Моноліт у Румунії також демонтували, але наразі невідомо, хто це зробив.
  • Останнім знайшли моноліт на вершині гори в Каліфорнії. Висували гіпотезу, що встановлення цих об’єктів — заповіт скульптора Джона Маккракена, який помер ще в 2011 році. Він говорив про плани встановлювати такі об’єкти у віддалених районах ще 20 років тому.