У появи загадкового моноліту в американській пустелі зʼявилось ймовірне пояснення. І це точно не прибульці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У появи загадкового моноліту в американській пустелі зʼявилось ймовірне пояснення. І це точно не прибульці

dpsnews.utah.gov

Блискучий сріблястий моноліт, який випадково виявили в пустелі американського штату Юта, могли встановити тому, що поруч проходили зйомки культового фільму «Космічна одіссея 2001 року» Стенлі Кубрика, де фігурував схожий об’єкт.

Про це повідомляє CNN.

Металевий моноліт, встановлений серед червоних скель в американській пустелі, одразу викликав асоціації з прибульцями та фантастичною стрічкою Кубрика 1968 року. Звісно, споруда має цілком земне походження — в її конструкції немає нічого з того, що не могли б зробити люди.

«Цей моноліт, очевидно, є тим, що люди можуть зробити та роблять у місці, куди вони здатні дістатися. Насправді пустельне мистецтво поширене на південному заході США, тому я не бачу підстав вважати це чимось більшим», — сказав професор астрофізики Пенсильванського університету Джейсон Райт.

Досі невідомо, хто саме встановив моноліт — ніхто не заявив про свою причетність, а на самій конструкції немає жодних позначок. Зі зйомок відвідувачів загадкового обʼєкта видно, що він складається з металевих пластин, скріплених заклепками.

Серед ймовірних авторів розглядають художників і фанатів фільму «Космічна одіссея 2001 року». І на це є причини, хоч зовні знайдений об’єкт не дуже схожий на той, що з’являвся в кіно — він не чорний, а сріблястий, має іншу форму й пропорції.

скриншот з х/ф «Космічна одіссея 2001 року»

За сюжетом моноліт вплинув на еволюцію приматів, які розвинулись у людей. У майбутньому моноліт знайшли під час робіт на Місяці — після цього він передав сигнал на Юпітер, куди вирушила команда астронавтів.

Як повідомив CNN Аян Гантер, професор британського Університету Де Монфор, зйомки «Космічної одіссеї» відбувалися вздовж кордону між штатами Юта й Аризона. Моноліт знайшли неподалік.

За теорією Гантера, моноліт міг стати своєрідним пам’ятником культовому фільму. Проте досі не зрозуміло, чому його встановили таємно й у такому прихованому місці.

«Робота в Юті — це зріз майбутнього, встановлений у доісторичному минулому, абсолютно чужий та непідходящий до ландшафту. Було б шкода дізнатися, що собою являє скульптура в Юті, оскільки це б зменшило її таємничість», — сказав професор.

Департамент громадської безпеки штату досі не вирішив, що робити зі знахідкою. Встановлювати будь-які споруди на федеральних землях без відповідних дозволів заборонено, тому цілком ймовірно, що моноліт знесуть. До того ж він може збирати в пустелі натовпи любителів загадок і поціновувачів «Космічної одіссеї», що налякає місцевих мешканців — товсторогів.