CNN: Загадковий моноліт у США знищили тіктокери, занепокоєні збереженням природи. Схожий обʼєкт у румунських горах також зник

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
CNN: Загадковий моноліт у США знищили тіктокери, занепокоєні збереженням природи. Схожий обʼєкт у румунських горах також зник

скриншот з х/ф «Космічна одіссея 2001 року»

Загадковий моноліт, який виявили в пустелі штату Юта в США, демонтувала група тіктокерів, зацікавлених у збереженні природи й туризмі, безпечному для довкілля. Їх помітив американський фотограф, який приїхав з друзями подивитися на об’єкт.

Про це повідомляє CNN.

Сріблястий металевий моноліт, який прикував до себе увагу любителів загадок та фантастики з усього світу, з’явився в пустелі між 2015 і 2016 роками. Цієї осені його виявила служба громадської безпеки Юти, яка заявила, що об’єкт встановлений незаконно. Потім він зник — так само загадково, як і з’явився.

Наразі невідомо, хто встановив цю чотириметрову споруду — припускають, що це зробили художники або фанати культового фантастичного фільму Стенлі Кубрика «Космічна одіссея 2001 року», де фігурував схожий об’єкт. За сюжетом моноліт вплинув на еволюцію приматів, які розвинулись у людей. У майбутньому моноліт знайшли під час робіт на Місяці — після цього він передав сигнал на Юпітер, куди вирушила команда астронавтів.

dpsnews.utah.gov

Згодом у Румунії знайшли ще один моноліт — але той був покритий візерунками. Він був розташований усього за кілька метрів від архітектурної пам’ятки — Петродавсько-Дакійської фортеці, що на пагорбі Батка Доамней неподалік міста Пьятра-Нямц. Дуже скоро румунський моноліт також зник.

За годину до демонтажу американського моноліту, ввечері 27 листопада, на нього приїхав подивитися фотограф і любитель походів Росс Бернардс. Він встановив його місцеположення та прибув з групою друзів — вже на місці до них приєдналися ще четверо людей, які заявили, що мають прибрати конструкцію.

«Вони негайно почали штовхати його, прикладаючи всю вагу тіла. Їм знадобилося близько трьох сильних поштовхів, щоб трохи посунути цю штуку і почати перекидати її на бік», — сказав Бернардс, який встиг пофотографувати моноліт близько години до появи нових відвідувачів.

Моноліт гучно гепнувся на землю, і четвірка людей зазначила, що таке трапляється, коли ти лишаєш сміття в пустелі — залишки споруди поклали в тачку та пішли геть. За словами фотографа, ці люди говорили «не залишай слідів» — що означає принцип походів, безпечний для дикої природи.

Бернардс і його друзі були згодні з тим, що моноліт необхідно прибрати — інакше місцевість заполонять відвідувачі, які можуть завдати шкоді дикій природі.

«Було круто побачити цю штуку, але їй вже був час іти. В диких районах художник — це матінка природа, і ми повинні дати надати їй можливість це показати», — сказав фотограф.

Один з тих, хто демонтували моноліт, виявився тіктокером з близько 30 тис. підписників. Він виклав відео процесу в TikTok, а потім повторив в Instagram, де зазначив, що «не можна кидати свою власність на громадських землях, якщо ви не хочете, щоб її забрали». Обличчя інших учасників демонтажу розмиті.

«Ми прибрали моноліт з Юти, оскільки поділяємо правила використання публічних земель, дикої природи, унікальних рослин, джерел прісної води та усвідомлюємо вплив людини на них. Загадка була короткочасним захопленням, і ми хочемо використати цей час, щоб об’єднати людей довкола реальних проблем — ми втрачаємо наші публічні землі — і подібні речі не допомагають», — зазначила туристична група Moab Adventure Tours, гід якої й брав участь у демонтажі.