У Каліфорнії знайшли ще один загадковий моноліт. Це вже третій за останні тижні

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Каліфорнії знайшли ще один загадковий моноліт. Це вже третій за останні тижні

@Atownreporter / Twitter

У листопаді група американських держслужбовців випадково знайшла в пустелі штату Юта дивну споруду — металевий моноліт призматичної форми, чотири метри заввишки та пів метра завширшки. Його власника знайти не вдалося. Ще один схожий об’єкт виявили в Румунії, але невдовзі обидва демонтували. В середу знайшли третій моноліт — на вершині гори у Каліфорнії.

Про це повідомляє The Atascadero News.

Моноліт знайшли у місті Атаскадеро, і він спричинив той самий ажіотаж, що й попередні два. За добу споруду відвідали десятки місцевих любителів гірських походів.

Моноліт виглядає так само, як і той, що знайшли в пустелі Юти, але дещо тонший. На відміну від перших двох об’єктів, третій не закріплений у землі — його можна легко перекинути. За даними видання, він важить близько 90 кг.

Моноліт зроблений з нержавіючої сталі, аналогічної до тієї, з якої роблять печі для кулінарних підприємств. Він так само зварений і додатково скріплений заклепками. Повідомляється, що дзеркальна поверхня моноліту заворожує, коли відбиває сонячні промені з однієї з найвищих точок міста.

В Атаскадеро не знають, хто і коли міг його встановити, проте за свідченням спортсмена Рея Джонсона, який ходить у гори щодня, у вівторок моноліту ще не було.

Перший моноліт, встановлений посеред червоних скель в пустелі штату Юта, одразу викликав асоціації з прибульцями та фантастичною стрічкою режисера Стенлі Кубрика 1968 року. Звісно, споруда має цілком земне походження — в її конструкції немає нічого з того, що не могли б зробити люди.

Серед ймовірних авторів розглядають художників і фанатів фільму «Космічна одіссея 2001 року». І на це є причини, хоч зовні знайдений об’єкт не дуже схожий на той, що з’являвся в кіно — він не чорний, а сріблястий, має іншу форму й пропорції.

За сюжетом моноліт вплинув на еволюцію приматів, які розвинулись у людей. У майбутньому моноліт знайшли під час робіт на Місяці — після цього він передав сигнал на Юпітер, куди вирушила команда астронавтів.

Ймовірний автор?

Перший і третій моноліти схожі на роботи скульптора Джона Маккракена, який полюбляв наукову фантастику. Митець помер у 2011 році. Галерея Девіде Цвірнера, яка виставляє роботи Маккракена з дев’яностих, стверджує, що знахідка в Юті дуже схожа на одну з робіт скульптора, повідомляє The New York Times.

Скульптура Джона Маккракена, 1989 рік

Ad Bercht / Flickr

Проте Маккракен ніколи не згадував про встановлення монолітів у гірських районах США та Румунії. Мистецька спільнота переконана, що знайдені об’єкти хіба що нагадують роботи Маккракена, який робив усі скульптури вручну, в той час як нові моноліти мають сліди машинної обробки.

Проте син скульптора розповів, що 18 років тому чув від батька плани встановити свої роботи у віддалених місцях, щоб їх знайшли з часом. На думку Патріка Маккракена, це був не жарт.

«Він надихався ідеєю про прибульців, які залишають по собі об’єкти, які нагадують його роботи. Це відкриття моноліту — воно дуже нагадує його художнє бачення… Він вірив у просунуту расу прибульців, які могли відвідувати Землю. На його думку, ці прибульці бували на Землі вже давно і не чинили зла. Вони хотіли допомогти людству пройти цей час еволюції де все, що ми робимо, це б’ємося один з одним», — сказав син митця.