Глобальна хакерська мережа намагалася зламати систему поставок вакцин, які можна транспортувати лише за низьких температур

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Глобальна хакерська мережа намагалася зламати систему поставок вакцин, які можна транспортувати лише за низьких температур

Leap Design / Unsplash

Хакери намагалися зламати систему поставок вакцин від коронавірусу через глобальну фішингову кампанію, націлену на систему заморожування при транспортуванні препаратів. Характер атак свідчить про те, що за ними стоїть певна держава, а метою може бути крадіжка як технологій, так і контейнерів з готовими вакцинами.

Про це повідомляє IBM.

Фахівці з кібербезпеки корпорації IBM виявили кампанію, націлену на холодовий сегмент поставок — організації, що забезпечують збереження препаратів в умовах низької температури. За даними фахівців, хакерська операція розпочалася ще у вересні в шістьох країнах.

Зловмисники видавали себе за керівника китайської компанії Haier Biomedical, що бере участь у «холодовому» ланцюгу поставок. Від його імені розсилали електронні листи зі шкідливими вкладеннями, що пропонували ввести облікові дані для перегляду файла.

За даними IBM, таким чином зловмисники намагалися зібрати дані для подальшого доступу до корпоративних мереж і конфіденційної інформації, пов’язаних із системою поставок вакцин.

Серед інших цілей хакерів — податкова і митна служби Європейської комісії, система поставок вакцин ЮНІСЕФ, а також компанії, що виробляють сонячні батареї, критичні для зберігання препаратів у регіонах без належного доступу до енергоносіїв, і нафтохімічні підприємства з виготовлення сухого льоду.

Завдяки отриманій інформації зловмисники також могли зʼясувати процес поставок вакцин. У перспективі це могло призвести до крадіжок контейнерів з вакцинами для їх подальшого продажу на чорному ринку. Наразі не зрозуміло, наскільки успішною була фішингова кампанія, але IBM попередила про небезпеку уряди та організації, задіяні в поставках.

Характер і методи атак вказують, що за ними стоїть уряд певної держави — автономна робота хакерів з такою складною системою малоймовірна. IBM припускає, що подібна хакерська активність пов’язана зі зростанням глобальної конкуренції за поставки вакцин, у яких «холодові» ланцюги відіграють одну з головних ролей.

IBM не називає державу, яка могла забезпечити хакерську кампанію.