Новопризначений керівник «Укроборонпрому»: Концерн ліквідують, зі 137 підприємств залишать лише 65

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Новопризначений керівник «Укроборонпрому»: Концерн ліквідують, зі 137 підприємств залишать лише 65

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Державний концерн «Укроборонпром» припинить своє існування у 2021 році.

Про це заявив новопризначений керівник концерну Юрій Гусєв під час брифінгу 3 грудня.

«Планується, що наступного року «Укроборонпром» припинить своє існування. Будуть створені нові холдингові компанії, які працюватимуть за принципами корпоративного управління, прозорості, щоб забезпечити уникнення будь-яких корупційних чи інших ризиків», — повідомив він.

За словами Гусєва, наразі до складу «Укроборонпрому» входять 137 підприємств, які, згідно з попередньою концепцією, будуть розділені на групи: розвиватимуть 65 підприємств, дев’ять — ліквідують, 42 — передадуть до інших органів. Ще 21 перебуває на тимчасово окупованих територіях.

«Ми з президентом обговорювали необхідність і доцільність проведення окремого засідання РНБО, на якому пропонується розглянути трансформацію і реформування «Укроборонпрому» і сектора оборонно-промислового комплексу загалом. І затвердити відповідні заходи, яких необхідно вжити нашій команді, команді президента, до якої входить, безумовно, і Апарат РНБО, Міністерство стратегічних галузей промисловості, до якого має бути безпосередньо долучений профільний комітет Верховної Ради і Служба безпеки України», — розповів новопризначений очільник.

Окрім цього, Гусєв пояснив, що замість концерну створять холдинг «Оборонні системи України», до його складу ввійдуть холдинги, що опікуватимуться авіаремонтом, бронетехнікою, високоточним озброєнням, боєприпасами і спецхімією, радарними і морськими системами, а також планується створити аерокосмічний холдинг, який буде займатися авіабудуванням, аерокосмічними компонентами, космічними системами.

Водночас керівник «Укроборонпрому» наголосив, що це лише попередня концепція, яка потребує обговорення, розгляду і затвердження, а перші рішення щодо реформування концерну очікуються протягом наступних 6 місяців.