НАБУ: Венедіктова перешкоджає притягненню до відповідальності винних у справі Микитася — «таємно» змінила прокурорів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
НАБУ: Венедіктова перешкоджає притягненню до відповідальності винних у справі Микитася — «таємно» змінила прокурорів

УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова «таємно», без вивчення матеріалів провадження і без правових підстав змінила прокурорів у справі про заволодіння 81,5 мільйона гривень Нацгвардії. Про це заявили в Національному бюро розслідувань.

У відомстві наголосили, що внаслідок цього детективи НАБУ і прокурори САП не змогли в передбачені законом терміни повідомити про підозру третьому ймовірному фігуранту справи — колишньому посадовцю компанії «Укрбуд».

«Ця ситуація — продовження свідомого тиску на слідство, адже за останні пів року Офіс генпрокурора вдається до подібних дій не вперше», — наголосили в НАБУ.

У відомстві нагадали, що Офіс двічі «безпідставно» відмовляв НАБУ в направленні документів для екстрадиції власника VAB Банку, якого підозрюють у заволодінні коштами стабілізаційного кредиту банку у розмірі 1,2 мільярда гривень. У червні та серпні НАБУ направляло в Офіс генпрокурора той самий пакет документів, а в липні та листопаді отримувало його назад із різними причинами відмов. Крім того, у НАБУ повідомляють, що в іншій справі, що стосується формули «Роттердам+», Офіс не змінює прокурора, який неодноразово намагався закрити справу.

Щодо підозри третьому фігуранту справи Микитася, журналіст Юрій Бутусов повідомляє з посиланням на власні джерела, що йдеться про нинішнього заступника глави Офісу президента Олега Татарова.

Бутусов стверджує, що вручити підозру і затримати Татарова планувалося сьогодні, 2 грудня, о 10:00, однак прокурорів без попередження відключили від доступу до справи в електронному реєстрі. А новими процесуальними керівниками Венедіктова нібито призначила саму себе і в. о. глави САП Максима Грищука, який раніше не займався цією справою.

Також, посилаючись на джерела, журналіст повідомляє, що напередодні ввечері президент Володимир Зеленський провів нараду щодо справи Татарова і нібито «вирішив його захищати, бо у НАБУ нема достатніх доказів».

  • Президент Володимир Зеленський призначив Олега Татарова на посаду заступника голови ОП 5 серпня цього року. Під час Майдану Татаров працював на посаді начальника Головного слідчого управління МВС і переконував ЗМІ та дипломатів у тому, що мітингувальники стріляють самі в себе. Татаров також був адвокатом нардепа від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського, захищав колишнього заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.
  • Радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що Татаров у МВС Захарченка був просто «клерком» і лише «озвучував» позицію відомства.