НАБУ оприлюднило переписку підозрюваних у «справі Микитася». Серед них може бути заступник глави ОП Татаров

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
НАБУ оприлюднило переписку підозрюваних у «справі Микитася». Серед них може бути заступник глави ОП Татаров

Гонтар Владимир / УНИАН

У кримінальній справі про заволодіння 81,5 млн грн Нацгвардії може фігурувати нинішній заступник глави Офісу президента, експосадовець Міністерства внутрішніх справ Олег Татаров. Це випливає з матеріалів, оприлюднених «Центром протидії корупції» та пресслужбою Національного бюро розслідувань (НАБУ).

ЦПК пише, що підозрюваними у цій справі є експрезидент компанії «Укрбуд», колишній нардеп Максим Микитась та співробітник криміналістичного центру МВС Констянтин Дубонос. Останній, за даними слідства, зменшив суму збитків у справі — з 81 мільйона до 7 мільйонів гривень. А взамін отримав від Микитася хабар у вигляді паркомісця за 250 тисяч гривень. Микитась під час допиту підтвердив передачу хабаря Дубоносу.

За даними ЦПК, на засіданні суду прокурор озвучив, що у посадовця «Укрбуду» відбулася переписка з Татаровим. У ній останній надсилав скан паспорта особи, на яку й треба було зареєструвати паркомісце.

НАБУ згодом оприлюднило переписку фігурантів справи, але там прізвища не вказані. У повідомленні відомства йдеться, що колишній народний депутат [ймовірно Микитась] у змові з експосадовцем «Укрбуду» домовився із заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС [з ймовірно Дубоносом] про внесення недостовірних даних до експертизи таким чином, щоб різниця у ринковій вартості між житловим комплексом на Печерську і на околиці Києва була мінімальною — 7 млн грн.

Микитась на своїй сторінці у Facebook стверджує, що Татаров працював в «Укрбуді» як юрист.

Справа Микитася

Максима Микитася підозрюють у заволодінні майном Нацгвардії на суму понад 81 млн гривень. У 2000-х Головне управління внутрішніх військ МВС України (у подальшому реорганізоване в ГУ Нацгвардії) і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016—2017 роках, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від цих квартир і паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний Хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 млн грн менша за ту, в яку оцінили квартири, що їх мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

  • Президент Володимир Зеленський призначив Олега Татарова на посаду заступника голови ОП 5 серпня цього року. Під час Майдану Татаров працював на посаді начальника Головного слідчого управління МВС і переконував ЗМІ та дипломатів у тому, що мітингувальники стріляють самі в себе. Татаров також був адвокатом нардепа від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського, захищав колишнього заступника голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Портнова.
  • Радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що Татаров у МВС Захарченка був просто «клерком» і лише «озвучував» позицію відомства.