Опитування: Більшість українців готові до безкоштовної вакцинації та локдауну на новорічні свята

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Опитування: Більшість українців готові до безкоштовної вакцинації та локдауну на новорічні свята

Мусієнко Владислав / УНІАН

Більшість українців готові до вакцинації від коронавірусу, якщо це буде безкоштовно. При цьому зменшилась кількість противників локдауну — більшість вважає, що жорсткі заходи потрібно запровадити на свята.

Про це йдеться в опитуванні соціологічної групи «Рейтинг», проведеному наприкінці листопада.

Зазначається, що 45% опитаних вважають наявні заходи боротьби з коронавірусом оптимальними, а 30% — надто м’якими. Кількість незадоволених рішучістю дій влади щодо поширення коронавірусу виросла вдвічі протягом двох тижнів у листопаді.

Лише 11% респондентів відповіли, що протикоронавірусні заходи в Україні занадто жорсткі.

Підтримка запровадження локдауну, тобто жорсткого карантину, зросла до 42%. 58% вважають при цьому, що це послабить поширення коронавірусу. Проти локдауну виступає 55% опитуваних, проте ще на початку листопада таких було більше.

58% респондентів підтримують локдаун на новорічні свята.

Абсолютна більшість — 75% — підтримує штрафи за перебування в громадських місцях і транспорті без масок. Проти цього виступають лише 25%.

55% готові зробити щеплення від коронавірусу, але за умови, якщо вакцина буде безкоштовною. Якщо за неї доведеться платити, охочих до вакцинації буде лише 35%. В той же час від безкоштовного щеплення відмовляться 40%, а від платного — 57%.

Зазначається, що прихильників безкоштовної процедури більше серед осіб старшого віку та мешканців сіл. Робити щеплення за гроші готові столичні мешканці та молодь.

В опитуванні брали участь 2,5 тис. респондентів віком від 18 років з усіх регіонів, окрім окупованих, яких відбирали за допомогою випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Похибка дослідження складає 0,9-2%. Опитування провели 28-30 листопада.