У Литві на норковій фермі виявили коронавірус. Через масову загибель тварин ввели надзвичайну ситуацію

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Литві на норковій фермі виявили коронавірус. Через масову загибель тварин ввели надзвичайну ситуацію

skeeze / Pixabay

У Литві, на норковій фермі в Йонавському районі виявили коронавірус. Через загибель понад 1,2 тисячі тварин за тиждень запроваджено режим надзвичайної ситуації.

Про це повідомляє портал Delfi.

На фермі планують приспати 40 тисяч норок, щоб зупинити поширення коронавірусу.

За словами радника адміністрації Йонавського самоврядування з питань громадянської мобілізації Вітаутаса Камінскаса, таке рішення ухвалили, щоби приборкати ситуацію, а режим НС дозволить передбачити компенсації за вбитих тварин.

Камінскас також запевнив, що запроваджений захід не стосуватиметься населення — лише господарство, в якому зафіксували вірус.

Як зазначається, коронавірус вже підтвердили у чотирьох працівників норкової ферми, ще кілька людей перебувають на самоізоляції. Наприкінці минулого тижня коронавірус виявили у двох працівників іншої норкової ферми — у Радвілішкському районі.

Загалом у Литві працюють 86 норкових ферм, де утримують понад 1,6 мільйона тварин.

  • У квітні 2020 року в норок почали виявляти мутовану форму коронавірусу. У тварин спостерігалися проблеми з диханням і підвищена смертність. Першими про хворих тварин заявили Данія та Іспанія, згодом ВООЗ повідомила про випадки зараження норок у Нідерландах, Італії, США та Швеції. Норки при цьому заражали людей.
  • Мутований від норок коронавірус значно знижував здатність людей виробляти антитіла, що потенційно могло уповільнити створення вакцини.
  • Данія вирішила вбити 17 мільйонів норок на 1 080 фермах, фермери виступили проти такого рішення. Вони зазначили, що дії уряду є незаконними, а вбивство норок знищить бізнес багатьох із них. Водночас Іспанія знищила 100 тисяч тварин. Данія ввела локдаун на півночі країни, де розташовані ферми.
  • Зі свого боку Асоціація звірівників України заявила, що на українських фермах випадків зараження норок вірусом SARS-CoV-2 немає. На фермах запевняють, що дотримуються жорстких карантинних правил, а норки не становлять загрози для людей.
  • 24 листопада у Польщі на одній з племінних ферм у Поморському воєводстві зареєстрували перші випадки коронавірусу у норок.