Балух розповів, як проходить реабілітацію після побиття: Відчуття, що мене готують до Олімпійських ігор

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Балух розповів, як проходить реабілітацію після побиття: Відчуття, що мене готують до Олімпійських ігор

Facebook / Olga Skripnik

Колишній політвʼязень Кремля Володимир Балух проходить реабілітацію в одній з київських клінік після побиття у вересні. Про це він розповів в інтервʼю «Цензор.нет».

«Мене тут страшенно пресують. У будні зранку до вечора я зайнятий. На тренажерах ходжу по п’ять кілометрів, потім на велосипеді проїжджаю по 22 кілометри. У мене таке відчуття, що мене готують до Олімпійських ігор. Тільки у вихідні дають спокій», — каже Балух.

Він розповів, що зараз у нього немає частини кістки на голові. «Я вже звик. […] Спокійно торкаюся голови, мию. Спочатку не наважувався все це робити. Але лікар реабілітаційного центру вибрив волосся по шву, який залишився після операції, побачив у ньому залишки ниток... Їх поприбирали, якийсь час обробляли та дезінфікували шрам. Й у мене самого бар’єр зник», — розповів Балух.

Колишній політвʼязень каже, що ще час від часу ввечері його тривожить головний біль. «Але ж я цілий день себе навантажую. Може, це з цим пов’язане. Та й погода міняється. Достатньо відпочити, полежати — і біль минає», — додає він.

Балух також розповів про побиття. За його словами, суперечка виникла з мовного питання, але що відбулося далі — детально не памʼятає. «Це все сталося біля якогось закладу. До мене заговорив охоронець. А я йому зробив зауваження: “Чому кацапською говорите? Державною до мене звертайся”. “Да йди ти нах*р зі своєю мовою”, — почув відповідь. “Ти на роботі? То й говори як слід”, — ви ж знаєте, я такого не можу пробачити», — розповів Балух.

Він припускає, що охоронець був не один, і він сперечався з декількома людьми. «Один сидів збоку, другий стояв переді мною. Але чітко цього не пам’ятаю. Це все у мене як в тумані», — каже він.

  • Балуха побили у столичному «Гідропарку» в ніч проти 8 вересня — у річницю визволення українських політв’язнів із полону Кремля. За словами Олега Сенцова, Балуху зламали руку та ключицю, також у нього вкрали мобільний телефон і банківську картку.
  • 19 вересня суд заарештував підозрюваного в нападі на Балуха. Ним виявився 32-річний мешканець Київщини, він визнав свою вину й відмовився від адвоката. За його словами, конфлікт із потерпілим стався на побутовому ґрунті.
  • «Європейська солідарність» планувала делегувати Балуха першим номером виборчого списку до Київської обласної ради.