Невідомі побили колишнього політв’язня Кремля Володимира Балуха

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Невідомі побили колишнього політв’язня Кремля Володимира Балуха

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Колишнього політв’язня Кремля, громадського активіста Володимира Балуха у ніч проти 8 вересня побили невідомі. За попередньою інформацією, у чоловіка зламані рука та ключиця. Він перебуває у реанімації.

Першим про побиття Балуха повідомив на своїй сторінці у Facebook режисер Олег Сенцов.

«Володимир Балух був побитий сьогодні вночі. Його знайшли тільки вранці. Зараз він у лікарні. Стан важкий. Подробиці з’ясовуються. Володя притомлений. Зламана рука та ключиця. Загрози життю нема», — розповів він.

Згодом на інформацію про побиття Балуха відреагували в Офісі президента, наголосивши, що «вкрай стурбовані інформацією про напад на колишнього політвʼязня».

«Його жорстоко побили цієї ночі — фактично в річницю його звільнення з полону. Зламані рука та ключиця. За повідомленнями лікарів, загрози його життю немає. Вуличне насильство в Україні останніми роками досягло загрозливого масштабу. Злочинці відчули, що принцип невідворотності покарання не працює», — йдеться в заяві.

Також в Офісі президента вимагають від Національної поліції «швидкого та повного розслідування» цього злочину.

«Наразі немає підтверджених даних, які свідчили б про те, що у нападу міг бути політичний мотив. Але всі версії мають бути ретельно перевірені, зокрема політична. Очікуємо від правоохоронців більш системної роботи для відновлення порядку на вулицях і превенції правопорушень», — додали в ОП.

У відділі комунікації поліції Києва уточнили, що Балуха госпіталізували з Парку культури та відпочинку «Гідропарк». Його мобільний телефон і банківська картка зникли.

«Створена слідча група з найбільш досвідчених і висококваліфікованих працівників поліції, які встановлюють усі обставини правопорушення. Правоохоронці відпрацьовують місце скоєння злочину, встановлюють свідків і очевидців цієї події. Окрім цього, поліцейські перебувають у лікарняному закладі, аби поспілкуватися з потерпілим щодо обставин вчинення правопорушення, щойно отримають дозвіл лікарів», — додали в поліції.

Наразі відомості за фактом побиття Балуха внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий відділ Дніпровського управління поліції розпочав кримінальне провадження за ч. 4 ст. 187 (Розбій) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від восьми до пʼятнадцяти років із конфіскацією майна.

За словами нардепа від «Європейської солідарності» Ірини Геращенко, Балух зараз перебуває в реанімації.

«Політв’язні Кремля зібралися разом, аби привітати одне одного з річницею звільнення. Поряд перебувала російськомовна компанія. Володя зробив зауваження, схоже, ці люди могли потім його відстежити.... Таку інформацію отримала від Ахтема Чийгоза», — написала вона на своїй сторінці у Facebook.

  • Партія «Європейська солідарність» на з’їзді 31 серпня представила кандидатів на місцевих виборах. Списки до обласних і міських рад очолять колишні політв’язні Кремля Роман Сущенко і Володимир Балух, а також народний депутат Михайло Забродський.
  • 7 вересня 2019 року Україна та Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці.
  • Після звільнення з російського увʼязнення Володимир Балух розповів, що з перших днів перебування в СІЗО в Росії його почали катувати. За його словами, тортури також застосовувалися у тверській колонії та в колонії міста Торжок, де він відбував незаконне покарання.