Колишні політвʼязні Балух та Карпюк створили «Український центр запобігання катуванням»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишні бранці Кремля Микола Карпюк та Володимир Балух оголосили про створення ГО «Український центр запобігання катуванням». Про це повідомляє пресслужба уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Засновники організації зазначили, що попри широке запровадження європейських стандартів у дотриманні прав людини в Україні, трапляються непоодинокі випадки катувань заарештованих та інших порушень їхніх прав і свобод.

Володимир Балух наголосив, що Україна має позбутися «страшного минулого, яке залишилося у спадок ще від НКВС-КДБ».

«Ми маємо приклад Росії, де катували наших громадян. Станіслав Клих лікується зараз у психіатричній лікарні через катування і приниження, якими з нього російські слідчі вибивали свідчененя у кримінальних справах. Ми захищаємо права та свободи громадян України, і за допомогою міжнародних правозахисних організацій не дозволимо нікому принижувати честь і гідність людини», — заявив представник уповноваженого Андрій Мамалига.

  • Звільнений з російського увʼязнення українець Володимир Балух розповів, що з перших днів перебування в СІЗО в Росії його почали катувати. За його словами, тортури також застосовувалися в тверській колонії та в колонії міста Торжок, де він відбував незаконне покарання.
  • 7 вересня Україна і Росія провели обмін полоненими за формулою «35 на 35». Додому повернулися, зокрема, Олег Сенцов, Роман Сущенко, Володимир Балух, Павло Гриб, Олександр Кольченко, Станіслав Клих, Едем Бекіров і моряки, захоплені в Керченській протоці. Українців урочисто зустріли в аеропорту «Бориспіль» родичі, журналісти та президент Володимир Зеленський.