Коронавірус у норок: Держпродспоживслужба посилила контроль за ситуацією в Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Коронавірус у норок: Держпродспоживслужба посилила контроль за ситуацією в Україні

Ole Jensen / Stringer

Державна служба з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів посилила контроль за ситуацією з можливим поширенням коронавірусу серед норок в Україні.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

«Найближчим часом відбудеться нарада з представниками профільних асоціацій та бізнесу з питань посилення контролю. Крім того, буде організовано активний моніторинг щодо можливої захворюваності тварин на фермах», — зазначається в повідомленні.

За результатами моніторингу ухвалюватимуться подальші кроки, спрямовані на мінімізацію ризиків поширення захворювання. Також розглянуть питання проведення лабораторних досліджень норок на коронавірус з урахуванням європейського досвіду.

«Мова не йде про масові вбивства звірів, закриття ферм чи корупційні перевірки. Я сама прийшла до влади з бізнесу і дуже добре розумію усі проблеми та переживання підприємців. Ніхто не буде створювати проблеми там, де їх нема. Але держава має контролювати ситуацію», — заявила глава Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

  • У квітні 2020 року в норок почали виявляти мутовану форму коронавірусу. У тварин спостерігалися проблеми з диханням і також підвищена смертність. Першими про хворих тварин заявили Данія та Іспанія, згодом ВООЗ повідомила про випадки зараження норок у Нідерландах, Італії, США та Швеції. Норки при цьому заражали людей.
  • Мутований від норок коронавірус значно знижував здатність людей виробляти антитіла, що потенційно могло уповільнити створення вакцини.
  • Данія вирішила вбити 17 мільйонів норок на 1 080 фермах, фермери виступили проти такого рішення. Вони зазначили, що дії уряду є незаконними, а вбивство норок знищить бізнес багатьох із них. Водночас Іспанія знищила 100 тисяч тварин. Данія ввела локдаун на півночі країни, де розташовані ферми.
  • Зі свого боку Асоціація звірівників України заявила, що на українських фермах випадків зараження норок вірусом SARS-CoV-2 немає. На фермах запевняють, що дотримуються жорстких карантинних правил, а норки не становлять загрози для людей.
  • 24 листопада у Польщі на одній із племінних ферм у Поморському воєводстві зареєстрували перші випадки коронавірусу у норок.