У Раді зареєстрували законопроєкт Зеленського про відповідальність за брехню в декларації. Що він передбачає?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Раді зареєстрували законопроєкт Зеленського про відповідальність за брехню в декларації. Що він передбачає?

Пресслужба президента України

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт президента Володимира Зеленського про відновлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації, яку скасував Конституційний суд. Проєкт №4434 поданий 27 листопада.

У пояснювальній записці до проєкту нагадують, що Конституційний суд визнав неконституційною статтю 366-1 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання за недостовірне декларування.

Що передбачає проєкт?

На виконання рішення КСУ у проєкті пропонують виключити статтю 366-1 з Кримінального кодексу, але доповнити його новою статтею — 366-2 «Декларування недостовірної інформації».

Там пропонують встановити, що кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації наступає, якщо дані у декларації відрізняються від достовірних на суму понад 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб — а це на понад 1,1 мільйон гривень. Тобто пропонується підвищити поріг, з якого стартує кримінальна відповідальність, — на сьогодні це 250 прожиткових мінімумів.

За це правопорушення загрожує:

  • штраф від 2,5 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 42,5 тисяч гривень до 85 тисяч;
  • або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин;
  • або ж позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Також у проєкті пропонують окремо визначити у статті 3663 кримінальну відповідальність за неподання декларації.