НАБУ: Вища рада правосуддя втручалася у розслідування справ ексміністра Злочевського

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національне антикорупційне бюро заявило про незаконний вплив Вищої ради правосуддя (ВРП) на розслідування кримінальних справ проти колишнього міністра екології часів Януковича Миколи Злочевського.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У серпні 2018 року суддя Соломʼянського районного суду Києва скоротила НАБУ термін для проведення слідчих дій до двох місяців у справі про махінації з дозволами на користування надрами, які видавали чиновники Міністерства екології та природних ресурсів. У 2019 році НАБУ поскаржилося на суддю до ВРП, але її так і не покарали.

Вже в 2020 році розслідуючи дачу хабара головам НАБУ і Спецанткоррупційної прокуратури ($6 мільйонів), детективи отримали відомості про можливі хабарі і змову судді Соломʼянського райсуду з адвокатами і членами ВРП, що дозволило судді уникнути покарання.

НАБУ надало скріншоти листування, з якого випливає, що суддя зверталася до адвокатів, які захищали чиновників Мінекології, і вони спільними зусиллями заплатили $50 тисяч членам ВРП. З цього ж листування випливає, що суддя могла отримати хабарем $150 тисяч за скорочення термінів для НАБУ.

У НАБУ також зазначили, що останні офіційні повідомлення ВРП говорять про тиск і на Вищий антикорупційний суд, зокрема на суддю, який займається справами Злочевського.