NYT: Коронавірус може посилювати проблеми з яснами і зубами, аж до випадання

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У деяких пацієнтів, які перехворіли на коронавірус, виникають проблеми із яснами та зубами. Стоматологи США спостерігали низку випадків безболісного випадання зубів і підвищення чутливості ясен.

Про це пише The New York Times з посиланням на стоматологів і людей, які пережили подібний досвід.

Зокрема наводиться випадок мешканки Нью-Йорка, яка після COVID-19 втратила зуб. Вона розповіла, що втрата не супроводжувалася кровʼю або болями. За її словами, вона чула подібні історії від інших людей — ті розповідали про пошкодження зубів і сколи. Вони також скаржилися на чутливість ясен.

Лікар-пародонтолог з Університету Юти Девід Окано припускає, що коронавірус підсилює вже існуючі проблеми із зубами. Пацієнти страждають кілька місяців після одужання. Він заявив, що феномен поки на стадії дослідження і чітких даних в цьому питанні немає.

Ще один доктор Фонду ангіогенезіса Вільям Лі також заявив, що питання вивчається. За його словами, випадання зубів без крові говорить про проблеми з кровоносними судинами у яснах. Це може бути ще одним побічним ефектом коронавірусу.

Поки фахівці спостерігали не багато таких випадків. Вони закликають медиків уважніше відстежувати реакцію організму людини, яка перехворіла на COVID-19.

  • Вчені отримали підтвердження того, що коронавірус сильно бʼє по імунній системі людини. Деякі хворі стикаються з довготривалими проблемами шкіри, які спричинює інфекція. Дослідники Массачусетської загальної лікарні США вивчили такі прояви, як висипи, кропив’янка та набряки пальців ніг.
  • Дослідники з Національної лабораторії Оук-Ридж у США проаналізували зразки рідини з легенів багатьох хворих на коронавірус і за допомогою суперкомп’ютера встановили, що в найбільш тяжких випадках у крові підвищується рівень брадикініну — речовини, що знижує кров’яний тиск, викликає біль і звуження легенів.