В Офісі президента визнали, що «пропустили проблему» підʼєднання ліжок до кисню. Тепер це під їхнім контролем

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко визнав, що влада вчасно не зайнялася проблемою забезпечення киснем ліжкомісць для хворих на коронавірус. Про це він розповів в інтервʼю виданню «Гордон».

«Я згоден, що це проблема, яку ми пропустили. Потрібно було цим займатися насамперед. Зараз надолужуємо втрачене. Думаю, у нас це вийде», — сказав Тимошенко.

Він зазначив, що в Офісі президента зараз особисто займається цим питанням.

«Я особисто тепер займаюся питанням кисню. Поясню, чому. Не тому, що мені просто захотілося. Міністерство охорони здоровʼя, Кабінет міністрів на закупівлю кисневих станцій, кисневих концентраторів — усього, що повʼязано з киснем, — відправив субвенції в області. Цим фактично займаються глави обласних державних адміністрацій і місцева влада. Тому [як куратор регіонального напрямку в офісі] я змушений займатися тим, щоб вони швидше все це робили», — пояснив Тимошенко.

За його словами, ситуація з підʼєднанням ліжок до кисню в листопаді істотно покращилася — щодня додається від 3 тисяч ліжок із киснем, а до цього показники були до тисячі.

«У нас є завдання — думаю, ми його виконаємо — до 20 грудня забезпечити 80% ліжок киснем. Зараз цей показник практично 50%, і ми його збільшуємо. Він не збільшується так швидко, як нам хотілося б, тому що ми ліжкомісця додаємо. Збільшуємо ліжкомісця, зменшується відсоток [ліжок] із киснем, тому що це одночасний процес», — пояснив Тимошенко.

На запитання, чому влада не займалася цим питанням улітку, коли ситуація із коронавірусом була стабільнішою, і хто відповідальний за провал, заступник глави ОП відповів: «Це солідарна відповідальність. Тому що МОЗ відповідальне за боротьбу із коронавірусом, але у звʼязку з тим, що у нас іде децентралізація (а вона передбачає відповідальність на місцях), — [зʼявляється] двовладдя. До чого в підсумку це призводить? Немає відповідального, того, хто один відповідає за весь процес. Саме в цьому була вся проблема».

Тимошенко припустив, що через цю проблему можуть бути кадрові перестановки.