Уряд готує правову базу і систему відстеження хворих на COVID-19 за прикладом азіатських країн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство цифрової трансформації працює над програмою і концепцією контролю за дотриманням самоізоляції і оповіщенням оточення ймовірного хворого на коронавірус. Йдеться про автоматичне відстеження хворих і одночасне оповіщення широкого кола контактних осіб.

Про це в ефірі «Свободи слова» на ICTV розповів голова МОЗ Максим Степанов.

За його словами, механізм передбачає відстеження і одночасну відправку всіх контактних осіб на карантин, а сама система повинна мати доступ до персональних даних. При цьому за невиконання вказівок має бути покарання.

«Кожен, кому приходить відповідне SMS-повідомлення, повинен одразу йти на самоізоляцію і має бути відповідне покарання, якщо людина відмовиться. Повинен бути доступ до персональних даних, щоб це встановлювати в автоматичному режимі», — сказав Степанов.

Міністр заявив, що подібні системи показали себе в азіатських країнах, в Китаї або Кореї. Він зазначив, що для цього готується серйозна правова база — потрібно вносити зміни в законодавство. Всі зміни будуть обговорюватися з депутатами, коли буде сформована концепція контролю.