Обама: Якщо демократи програють хоча б два місця в Сенаті, Байден не зможе проштовхнути жодного закону

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Обама: Якщо демократи програють хоча б два місця в Сенаті, Байден не зможе проштовхнути жодного закону

janeb13 / Pixabay

Експрезидент США Барак Обама заявив, що американці часто сприймають главу держави як монарха, який може робити на своїй посаді що завгодно й ні з чим не рахуватися. Так він пояснив закиди, що його адміністрація не виконала своїх обіцянок. За словами Обами, обраний президент Джо Байден ризикує стикнутися з такою ж критикою, якщо демократи програють довибори в Сенат.

Про це повідомляє The Guardian.

В радіоінтерв’ю Обаму запитали, як він ставиться до критики на свою адресу з боку темношкірих громадян та інших меншин, які вважають, що його адміністрація зробила для них недостатньо.

«Я розумію це, тому що коли мене обрали, було багато натхнення та надій, і я теж думаю, що ми зазвичай розглядаємо президентство як монархію в тому сенсі, що коли президент обраний, він може робити все, що захоче. А якщо він цього не робить — значить, він цього не хоче», — сказав Обама.

На думку експрезидента, саме так і поводився на посаді Дональд Трамп, «порушуючи закони та зневажаючи Конституцію». Обама ж слідував букві закону та досягнув успіху щодо покращення стану меншин у США в перші роки президентства та запевнив, що може підкріпити свої слова статистикою.

Проте в останні роки в Білому домі більшість ініціатив Обами блокувала республіканська більшість у Сенаті на чолі з Мітчем Макконнеллом.

Подібна доля, на переконання колишнього президента, може спіткати й Джо Байдена, якщо республіканці збережуть своє панування у верхній палаті парламенту після проміжних виборів 5 січня.

«Якщо республіканці виграють ці два місця, Джо Байден і Камала Гарріс не зможуть проштовхнути жодного закону, який не сподобається Мітчу Макконнеллу та іншим республіканцям», — наголосив Обама.