Politico: В оточенні Байдена побоюються, що важливі урядові посади отримають люди експрезидента Обами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Politico: В оточенні Байдена побоюються, що важливі урядові посади отримають люди експрезидента Обами

janeb13 / Pixabay

Представники кампанії обраного президента США Джо Байдена, які підтримали його ймовірну кандидатуру ще у 2019 році, побоюються, що можуть залишитися без посади в новому уряді. Замість них можуть призначити людей експрезидента Барака Обами.

Про це за умови анонімності розповіли виданню Politico радники кампанії Байдена.

«Чиновники Обами зараз заміщають людей, завдяки яким був обраний Байден. Ніхто з цих людей не знайшов у собі сміливості допомогти [колишньому] віцепрезиденту, коли він балотувався, і тепер вони просувають своїх друзів на місця людей Байдена. Це повна лажа», — сказав один зі старших радників Байдена, пояснюючи почуття «старої гвардії» кампанії Байдена.

За словами іншого радника обраного президента, це досить влучне зауваження, оскільки багато людей з оточення Байдена «перебувають у невизначеності».

Такій поведінці є певне пояснення. Коли Барака Обаму обрали у 2008 році президентом, як сенатор він не мав великої команди й отримав країну на піку фінансової кризи, тож не дивно, що в його уряді були люди з адміністрації попереднього демократичного президента Білла Клінтона.

Байден уже призначив на ключові позиції в уряді людей, які боролися за його перемогу, проте серед решти «випускників» кампанії панує острах, що на інші посади їх не візьмуть.

«Людей, непричетних до перемоги у важкій боротьбі на праймеріз, поставили перед людьми, які були її частиною», — сказав він.

У відповідь на критику інший представник Байдена також анонімно відповів, що люди, які докладали зусиль для перемоги демократа, «будуть невід’ємною частиною» нової адміністрації.

Наближені до Байдена не становлять однієї фракції — це представники його апарату часів роботи в Сенаті, в офісі віцепрезидента і передвиборчої кампанії тощо. Найбільше побоюються, що їх замінять людьми Обами, представники наймолодшого покоління прихильників обраного президента, які не проміняли його на Берні Сандерса та інших ймовірних кандидатів у 2019 році.