Перший скандал з призначеннями Байдена: до уряду запросили колишнього мера Чикаго, підозрюваного в покритті поліцейської жорстокості

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Перший скандал з призначеннями Байдена: до уряду запросили колишнього мера Чикаго, підозрюваного в покритті поліцейської жорстокості

Daniel X. O'Neil / Flickr

В уряд обраного президента Джо Байдена на позицію міністра транспорту покликали колишнього мера Чикаго Рама Емануеля, який також працював у попередніх демократичних адміністраціях. Це спровокувало скандал у партії, оскільки обранця підозрюють у покритті вбивства, яке скоїли в 2014 році чиказькі поліцейські.

Про це повідомляє Business Insider.

Майбутній міністр транспорту працював радником Білла Клінтона в дев’яностих і головою адміністрації Білого дому за Барака Обами в нульових, а у 2011—2019 роках керував Чикаго. Але його мерство затьмарило вбивство копами темношкірого підлітка, і в Демократичній партії стало чутно голоси про неприйнятність цього політика.

Призначення Емануеля на посаду в уряді викликало невдоволення в лавах прогресивної фракції Демократичної партії, а в перспективі воно може розсварити нову адміністрацію з темношкірими конгресменами.

У 2014 році чиказькі поліцейські застрелили 17-річного Лакана Макдональда, який проходив повз них. Хлопець виявився беззбройним. Після початку розмов про роль чиказького мера у покритті вбивства, у Байдена вирішили перепризначити Емануеля на нижчу посаду, проте група демократичних конгресменів закликала взагалі відмовитися від цього політика в уряді.

«Рам Емануель допоміг покрити вбивство Лакана Макдональда. Покриття вбивства дискваліфікує з публічної влади», — заявила конгресвумен Александрія Окасіо-Лопес.

Вбивство Макдональда стало однією з найгучніших справ щодо поліцейської жорстокості за останні роки в США. Копа, який випустив у спину підлітка 16 куль, засудили до семи років ув’язнення аж на початку 2020 року. Злочин намагалися покрити 16 поліцейських, а відео сцени вбивства оприлюднили тільки в 2015 році, після того як мер Емануель переобрався на другий термін. Через публічну критику він вирішив не балотуватися втретє.

Також цього року американське суспільство потрясло вбивство Джорджа Флойда, яке спричинило загальнонаціональні протести й поставило в центр уваги політики Демократичної партії боротьбу з проявами поліцейської жорстокості.

Тепер Емануеля в кращому разі очікує посада торгового представника США. Остаточний вибір Байдена буде відомий на початку грудня, коли майбутню адміністрацію буде повністю сформовано.