Карʼєрі голови КС Тупицького сприяв ексголова Вищого госпсуду Татьков. Його повʼязують з Януковичем

Автори:
Оксана Коваленко, Олег Панфілович
Дата:
Карʼєрі голови КС Тупицького сприяв ексголова Вищого госпсуду Татьков. Його повʼязують з Януковичем

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Просуванням карʼєрними щаблями голова Конституційного суду Олександр Тупицький зобовʼязаний колишньому голові Вищого господарського суду Віктору Татькову.

Про це йдеться у матеріалі «Бабеля».

Хто такий Татьков?

У 90-х роках минулого століття — заступник голови Арбітражного суду Донецької області, з 2001 року — голова Донецького апеляційного госпсуду. Татьков був добре знайомий з Віктором Януковичем, тодішнім головою Донецької облдержадміністрації і, можливо, був його кумом.

Після обрання Януковича у 2010 році президентом, Татьков очолив Вищий госпсуд. У грудні того ж року Татьков став членом Вищої ради юстиції (ВРЮ), яка, серед іншого, рекомендує президенту кандидатів у судді.

Як повʼязані Татьков та Тупицький?

Нинішній голова КС познайомився з Татьковим у Донецьку, коли працював головою Куйбишевського суду Донецька. Колишній співробітник Адміністрації президента Януковича розповів «Бабелю», що після перемоги останнього на виборах президента, Татьков мав «підтягнути до судових органів інших «надійних» людей». Одним з них був Тупицький. Восени 2010-го він, не маючи досвіду роботи в господарському праві, став суддею Донецького апеляційного госпсуду.

Вже наприкінці 2011 року, після обрання Татькова до ВРЮ, Тупицький став суддею, а згодом головою Львівського апеляційного госпсуду. Там розглядали суперечки з чотирьох областей: Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської та Тернопільської. Представляючи Тупицького і двох інших суддів з Донецька, Татьков хвалив їх за професіоналізм і анонсував, що «донецький» Тупицький «зніме напругу» у новому львівському колективі.

Вже після цього, в лютому 2012 року Тупицького призначили головою Дніпропетровського апеляційного госпсуду. Раніше це місце займав ще один протеже Татькова — Ігор Темкіжев, який переїхав до Києва. На новій посаді Тупицький займався справами з великих промислових областей — Дніпропетровської та Кіровоградської.

Вже у травні 2013 року Тупицького, без необхідного досвіду, призначили суддею Конституційного суду. У минулому близьке до АП Януковича джерело «Бабеля» розповідо, що і цим своїм призначенням Тупицький зобовʼязаний Татькову. Більш того, за інформацією «Бабеля», Янукович обіцяв, що з часом Тупицький очолить Конституційний суд, але Євромайдан зламав ці плани.