Росія заявила про вторгнення американського бойового корабля у свої води. США відповіли, що це не російські води

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Росія заявила про вторгнення американського бойового корабля у свої води. США відповіли, що це не російські води

navy.mil

Американський есмінець «Джон Маккейн» сьогодні вранці увійшов до затоки Петра Великого в Японському морі, на що Росія зреагувала як на вторгнення в її територіальні води та вислала свій корабель для тарану. США заявили у відповідь, що затока не належить Росії, і американські кораблі плаватимуть у нейтральних водах скільки завгодно.

Як повідомляє «РБК», Міноборони Росії заявило, що американський бойовий корабель перетнув лінію морського кордону на два кілометри вглиб затоки, на березі якої розташований Владивосток.

У відповідь на дії американців росіяни вислали протичовновий корабель «Адмірал Виноградов», який попередив екіпаж «Джона Маккейна» про готовність до тарану.

«Після отримання застереження американський корабель відразу вийшов до нейтральних вод», — йдеться в заяві Міноборони Росії, за даними якого «Джон Маккейн» вже кілька днів перебуває в акваторії Японського моря. Слідом за «Адміралом Виноградовим», який вийшов стежити за американцями, відправили корвет «Досконалий».

Проте США розповідають дещо інше.

За даними командування Сьомого флоту ВМС США, есмінець «Джон Маккейн» не порушував нічиїх морських кордонів і просто «реалізував права та свободи на околицях затоки Петра Великого у Японському морі», а претензії Росії на свій суверенітет у цій акваторії суперечать міжнародному праву.

Зазначається, що в 1984 році СРСР задекларував додаткові 200 км затоки Петра Великого як свої володіння, що порушувало Конвенцію про морське право. Росія продовжила претензії СРСР на води, що знаходяться далі від берега, ніж передбачає міжнародне право.

«Проведенням цієї операції США продемонстрували, що ці води не є територіальними водами Росії, і що США не погоджуються з твердженням Росії, що затока Петра Великого є «історичною затокою» згідно з міжнародним правом», — повідомляє командування флоту.

Флот США продовжить «захищати морські права і свободи, гарантовані всім» до тих пір, поки деякі країни не припинять заявляти свої претензії на нейтральні води, а також буде «літати, плавати й оперувати там, де це дозволено міжнародним правом».

«Заява Російської Федерації про цю місію не відповідає дійсності. Есмінець «Джон Маккейн» не був «вигнаний» з території жодної країни… США ніколи не прогнуться під погрозами або примусами приймати нелегітимні морські вимоги, як-от ті, що їх висунула Російська Федерація», — підкреслюють у флоті.