«Я не проросійський». Трамп відповів на звинувачення, що він «опинився в кишені Путіна»

Автор:
Юлія Рябчун
Дата:
«Я не проросійський». Трамп відповів на звинувачення, що він «опинився в кишені Путіна»

Пресслужба президента росії

Президент США Дональд Трамп відповів на жорстку критику політиків і ЗМІ, під яку він потрапив після виступу на прес-конференції в Гельсінкі під час саміта з президентом РФ Володимиром Путіним. В інтервʼю телеканалу Fox News, Трамп заявив, що його слова багатьом здалися проросійськими, але були обумовлені інтересами безпеки США.

У програмі «Вечір з Такером Карлсоном» Трамп заявив: «Я не проросійський. Я лише хочу, щоб ця країна була в безпеці. Росія і США контролюють 90% ядерної зброї світу і дружити з Росією, не тільки з цієї причини, це добре, а не погано».

Він додав, що «в Росії дуже потужна армія, однак набагато більш слабка економіка порівняно з Китаєм». «Ми можемо працювати разом, ми можемо відмінно справлятися», — сказав Трамп.

Нагадаємо, після саміту в Гельсінкі Трамп зробив заяви, які жорстко розкритикували навіть його прихильники Республіканської партії.

Що сказав Трамп

  1. Про втручання РФ у вибори: «Я довіряю своїй розвідці, але хочу сказати, що президент Путін дуже сильно заперечував сьогодні звинувачення у втручанні».

  2. Про геополітику: «Відносини Москви і Вашингтона зіпсувалися «завдяки дурості і тупості» колишнього керівництва США».

  3. Про плани на майбутнє: «Я думаю, що у нас все буде добре з Росією після сьогоднішньої зустрічі. Але у нас все було жахливо до сьогоднішнього дня. Я маю на увазі — жахливо небезпечно. Як було продуктивно сьогодні, так було жахливо до цього. У нас були реальні проблеми між двома ядерними державами»

Західна преса і політики назвали позицію Трампа «безхарактерною» і жорстко розкритикували, звинувачуючи навіть у зраді.

Наприклад, директор національної розвідки США Ден Коутс заявив: «Ми зробили чіткі висновки про втручання Росії у вибори 2016 року і її тривалі спроби підірвати нашу демократію, і ми продовжимо поставляти правдиві і обʼєктивні дані розвідки для забезпечення нашої національної безпеки».

А сенатор-республіканець Джон Маккейн охарактеризував виступ Трампа на прес-конференції з Путіним як «один з найбільш ганебних виступів американських президентів за всю історію».

Колишній директор ЦРУ Джон Бреннан написав у Twitter, що виступ Дональда Трампа на прес-конференції після зустрічі з Володимиром Путіним переступає поріг «серйозних злочинів і проступків». Бренан назвав свого президента «проросійським» і висловив думку, що він скоїв держзраду. Колишній розвідник написав, що Трамп «цілком опинився в кишені Путіна».

Крім того, десятки людей організували акцію протесту поблизу Білого дому. Учасники протестів називали Трампа «зрадником» і тримали в руках плакати, на яких було написано: «Брехун».

Критику підхопили ЗМІ. New York Magazine випустив статтю під заголовоком «На саміті з Росією Трамп у всіх на очах продав свою країну», а Washington Post дав матеріал «Трамп - це путінський фанат. Ми коли-небудь дізнаємося чому».