У США відбувся похорон Джона Маккейна. На церемонії були присутні Кличко, Порошенко і Саакашвілі

Автор:
Олександр Нечай
Дата:
У США відбувся похорон Джона Маккейна. На церемонії були присутні Кличко, Порошенко і Саакашвілі

abc7news.com

Сьогодні о 10 ранку за місцевим часом у Кафедральному соборі Вашингтона відбувся похорон сенатора Джона Маккейна. На церемонії були присутні перші особи держави, в тому числі три колишні президенти США — Білл Клінтон, Джордж Буш-молодший і Барак Обама.

Двом останнім Джон Маккейн програв передвиборчі перегони в 2000 і 2008 роках. Чинного президента Дональда Трампа на церемонії не було. Його офіційно не запросили, пише Telegraph. В останні роки життя сенатора Трамп досить часто відкрито принижував його. Його образи стосувалися того, що політик був військовополоненим під час війни у Вʼєтнамі.

ukrinform.ua

Донька Маккейна Меган присвятила йому слізну і дуже особисту епітафію.

«Ми зібралися тут, щоб оплакати смерть американської величі. Це справжня річ, а не дешева риторика від людей, не здатних ніколи пройти поруч з тією жертвою, яку він так щиро віддав», — сказала вона.

Time пише, що Меган не могла не звернути увагу в прощальному слові на Трампа, відзначивши його передвиборчий слоган «Make Americа Great Again» (Зробимо Америку знову великою).

«Америці Джона Маккейна не треба знову ставати великою, тому що його Америка завжди була великою».

cnn.com

Обама також виступив на церемонії з закликом підтримати патріотизм, втілений Маккейном, і підбив підсумки сучасної політики США таким чином, що це теж виявилося критикою Трампа.

«Настільки велика частина нашої політики, нашого суспільного життя, нашого суспільного дискурсу може здатися маленьким, середнім і дрібним, незаконним і образливим, фальшивими суперечкою і свавіллям.

Це політика, яка прикидається хороброї і жорсткою, але насправді народжується від страху. Джон закликав нас бути більше цього. Він закликав нас бути краще цього».

tmz.com

На церемонії були присутні Петро Порошенко, Віталій Кличко і Міхаїл Саакашвілі. Президент і політик у вигнанні, незважаючи на свій відкритий конфлікт і позбавлення колишнього президента Грузії українського громадянства, трималися спокійно і на відстані один від одного. На сайті глави України зʼявилося фото з церемонії прощання, де він стоїть у першому ряду, коли несуть труну з сенатором.

president.gov.ua

У Саакашвілі сторінка Facebook в останні дні присвячена виключно Джону Маккейну і історії знайомства з ним.

Мера Києва запросила сімʼя померлого і Сенат США. Поїздка Кличка оформлена як відрядження, на неї витратять 137 тисяч гривень. Разом з мером полетів начальник відділу аналітичної роботи управління аналітичного забезпечення голови КМДА Богдан Баласинович.