Офіс генпрокурора планує створити мобільні групи для розслідування злочинів на Донбасі. Зеленський вже підписав відповідний закон

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Офіс генпрокурора планує створити мобільні групи для розслідування злочинів на Донбасі. Зеленський вже підписав відповідний закон

Ministry of Defense of Ukraine / Flickr

Офіс генерального прокурора планує створити шість мобільних груп для розслідування злочинів на Донбасі. Про це повідомив заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов в інтерв’ю ZN.UA.

«Не завжди оперативно фіксувалися факти по гарячих слідах і не було стандарту правової оцінки злочинів, зокрема для можливості розглядати кейси в міжнародних інстанціях. Тому ми плануємо запустити новий інструмент — мобільні групи. Вони фіксуватимуть грубі порушення міжнародних гуманітарних норм, прав людини, які мали місце в певний період часу на конкретній території. Ідеться про території, визволені у 2014—2015 роках», — розповів Мамедов.

За його словами, хоч і минуло понад пʼять років, на місці подій можуть ще залишатися докази, важливі для розслідувань. В Офісі генпрокурора розглядають варіант створити шість таких груп терміном на пів року. Їхню роботу планують розподілити за територіальним принципом: наприклад, одна група — Авдіївка — Красногорівка — Мар’їнка Донецької області, друга — Маріуполь тощо.

Мамедов додав, що до таких груп мають входити прокурор, слідчий, а в окремих випадках й експерти — судово-медичні, балісти, екологи та представники Міноборони.

Закон щодо допуску слідчих і прокурорів до району стримування російської агресії 24 листопада підписав президент Володимир Зеленський. Згідно з документом, порядок допуску дізнавачів, слідчих і прокурорів визначатиме командувач Об’єднаних сил.

  • Радник української делегації у Тристоронній контактній групі з питань Донбасу Олексій Арестович заявив, що політичні радники вже ведуть практичну роботу з підготовки саміту «нормандської четвірки» у 2020 році. Він додав, що на засіданні ТКГ українська делегація запропонувала провести до 24 грудня обмін полоненими.
  • Глава делегації у ТКГ Леонід Кравчук повідомив, що Україна передала список з 11 людей для обміну полоненими до кінця року.