Зеленський: З 1 січня між Україною та Ізраїлем почне діяти зона вільної торгівлі

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Між Україною та Ізраїлем від 1 січня запрацює зона вільної торгівлі.

Про це повідомив на своїй сторінці у Twitter президент Володимир Зеленський.

«Це новий рівень відносин між країнами та зелене світло для збільшення українського експорту, тіснішої кооперації у сферах high-tech, інжинірингу, розвитку інвестиційної співпраці», — написав він.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, зона вільної торгівлі з Ізраїлем надасть більше можливостей для «лікування економіки» від пандемії коронавірусу.

«Вона [ЗВТ] здатна відкрити нові можливості для бізнесу та значно збільшити товарообіг між нашими державами», — додав очільник МЗС.

  • Переговори щодо угоди про ЗВТ між Україною та Ізраїлем почалися з 2013 року, проте активізувалися тільки в 2016 році. Фінальний текст ключових позицій документу було погоджено у квітні 2018-го, а 21 листопада 2018 року український Кабмін схвалив угоду.
  • 7 серпня 2019 року президент Туреччини Реджеп Ердоган на спільній пресконференції за підсумками переговорів із президентом Володимиром Зеленським заявив, що його країна готова завершити переговори та почати створення зони вільної торгівлі між державами.
  • 21 січня 2019 року представники урядів України та Ізраїлю підписали в Єрусалимі угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між двома країнами.