Україна та Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі. Що це дасть українській економіці?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Україна та Ізраїль підписали угоду про зону вільної торгівлі. Що це дасть українській економіці?

Facebook / Степан Кубів

Представники урядів України та Ізраїлю підписали в Єрусалимі угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ) між двома країнами, повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Як зазначив глава Мінекономрозвитку Степан Кубів, який підписав документ від України, угода про ЗВТ скасовує 80% ізраїльських ввізних мит на українські промислові товари, а також 70% українських ввізних мит на продукцію ізраїльської промисловості.

За його словами, завдяки цьому Україна зможе дешевше, ніж раніше, ввозити високотехнологічне ізраїльське обладнання для модернізації виробництва, а ізраїльським компаніям буде вигідно відкривати виробництво в Україні.

Крім того, з 1 січня Україна входить в регіональну конвенцію про панʼєвросередземноморські преференційні правила походження. Кубів зазначив, що це, а також ЗВТ з Ізраїлем, дає можливість створити «трикутник вільної торгівлі ЄС — Україна — Ізраїль».

«Це означає, що українські виробники зможуть імпортувати сировину і матеріали з Ізраїлю, переробляти їх в Україні та експортувати з пільговою ставкою мита в ЄС», — пояснив механізм дії комбінації пільг Кубів.

  • Переговори щодо угоди про ЗВТ між Україною та Ізраїлем почалися з 2013 року, проте активізувалися тільки в 2016 році. Фінальний текст ключових позицій документу було погоджено у квітні 2018-го, а 21 листопада 2018 року український Кабмін схвалив угоду.
  • За 11 місяців 2018 року український експорт в Ізраїль перевищив $535 млн, при цьому імпорт Україною ізраїльських товарів за 11 місяців 2018 року склав $186 млн.
  • У серпні 2018 року в Мінську перестало працювати представництво України при статутних органах Співдружності незалежних держав (СНД). Раніше, в травні 2018 року, президент Петро Порошенко підписав указ про остаточне припинення участі України в роботі статутних органів СНД.