Китай готує місію на Місяць для збору зразків порід. Останній раз це робили в 1976 році

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Китай готує до запуску місію на Місяць для збору зразків порід. За планами, породу повинен зібрати зонд Changʼe-5, який відправлять в район Океану Штормів.

Про це пише CNN.

Місія допоможе краще зрозуміти походження і формування Місяця, зокрема встановити тривалість вулканічної активності і причини послаблення магнітного поля, яке захищає від сонячного випромінювання.

Місію планують в кілька етапів. Спочатку зонд пробурить ґрунт, потім перенесе взяті зразки на підйомник, який стикується з орбітальним модулем. Зразки заповнять спеціальну капсулу, яка має повернутися на Землю.

Якщо місія буде успішною, то Китай стане третьою країною, яка зібрала зразки місячної породи для дослідження на Землі. У 1969—1972 роках породи отримала місія США, а в 1976 році зразки зібрала місія СРСР «Луна-24». З тих пір проби не відбирали.

  • Американське аерокосмічне агентство NASA підписало угоду «Артеміда» (Artemis) з агентствами Австралії, Великої Британії, Канади, Італії, Японії, Обʼєднаних Арабських Еміратів і Люксембургу. Угода встановлює принципи освоєння Місяця. Також вона регламентує видобуток на ньому корисних копалин. Китай і Росія угоду не підписували.
  • NASA виділить кошти для будівництва мережі 4G на Місяці. Це зробить компанія Nokia.
  • У вересні NASA запатентувало нову траєкторію польотів на Місяць для невеликих автоматизованих космічних кораблів. За допомогою цього відкриття вже заплановано політ нового апарату, який зможе легко дістатися місячної орбіти та зафіксувати сигнали від найперших атомів, зірок, галактик, чорних дір і темної матерії.