Поліція не одразу штрафуватиме за відсутність масок — спершу зауваження

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

З 21 листопада в Україні почне діяти закон, який вводить штрафи за неносіння масок. У Нацполіції запевнили, що порушників не одразу будуть штрафувати. Спершу буде зроблено зауваження, а штраф буде загрожувати за відмову надіти маску.

Про це заявив голова Національної поліції Ігор Клименко.

«Відповідно до нововведень, поліцейські тепер можуть не лише складати адміністративні протоколи за порушення карантину, а й на місці виносити рішення стосовно фізичних осіб, котрі перебувають у громадських будівлях чи транспорті без вдягнутих масок або респіраторів. Але першочергово поліцейські діятимуть превентивно, тобто спершу зроблять зауваження», — сказав Клименко.

Відповідно до закону, за перебування без маски або респіратора штрафуватимуть від 170 до 225 гривень. Це стосується і носіння маски під носом.

Штрафувати зможуть органи внутрішніх справ, Нацполіція, уповноважений орган охорони здоровʼя, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

  • 3 листопада Рада 251 голосом ухвалила за основу законопроєкт № 3890, який передбачає введення штрафів для власників бізнесу за відсутність масок у клієнтів. Юросіб хочуть штрафувати на суму від 3 400 до 5 100 гривень.
  • 6 листопада Верховна Рада проголосувала за урядовий законопроєкт, який передбачає штрафи за неносіння масок у громадських будівлях та транспорті під час карантину.
  • В Офісі президента сподіваються, що документ сприятиме підвищенню соціальної відповідальності громадян і захисту їхнього здоровʼя та життя, а також зменшенню кількості випадків зараження коронавірусною хворобою.