СБУ виявила на Донеччині конвертцентр, який вивів у «тінь» 1,5 мільярда гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
СБУ виявила на Донеччині конвертцентр, який вивів у «тінь» 1,5 мільярда гривень

Пресслужба СБУ

Служба безпеки України викрила у Словʼянську (Донецька область) конвертаційний центр, який вивів «у тінь» понад 1,5 мільярда гривень.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Незаконний бізнес організувала група місцевих підприємців. Вони використовували конвертцентр для власних експортних операцій, зокрема незаконних, і надавали «послуги» з мінімізації податків іншим бізнесменам регіону. Протягом 2019—2020 років через підконтрольні підприємства зловмисники штучно формували фіктивний податковий кредит. Вони підмінювали у фінансових документах номенклатуру товарів і маніпулювали податковою звітністю.

СБУ зʼясувала, що за час дії конвертцентру державний бюджет недоотримав понад 300 мільйонів гривень через несплату податку на додану вартість.

Під час обшуків в офісі конвертцентру правоохоронці вилучили документи, чорнові записи, майже 60 печаток фіктивних фірм, що підтверджують протиправні оборудки. Розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обовʼязкових платежів)) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу.

  • На початку жовтня Служба безпеки викрила в Києві конвертаційний центр, який за час своєї роботи організував обіг коштів на суму 15 мільярдів гривень.
  • У червні Служба безпеки України викрила в Одесі конвертаційний центр з обігом у 500 мільйонів гривень. Організатори центру з початку 2020 року «обслуговували» комерційні структури, які перемогли в тендерах на проведення робіт і закупівлю товарів за бюджетні кошти.