СБУ викрила в Києві конвертцентр з обігом у 15 мільярдів гривень. До його створення причетне екскерівництво податкової

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Служба безпеки викрила в Києві конвертаційний центр, який за час своєї роботи організував обіг коштів на суму 15 мільярдів гривень.

Про це пише пресслужба СБУ.

«Центр функціонував протягом 2019—2020 років, організатори зареєстрували понад 400 фіктивних фірм. З його допомогою тисячі підприємств, зокрема державних і комунальних, ухилялися від сплати податків в особливо великих розмірах», — йдеться в повідомленні.

До організації цього центру причетні посадовці низки комерційних банків і колишні керівники Державної податкової служби. Вони допомагали оминати автоматичну систему моніторингу ризиків, завдяки чому злочинці мали змогу ухилятися від сплати податків, використовуючи вразливості інтернет-систем ДПС.

«Під час санкціонованих обшуків в офісах і місцях проживання фігурантів правоохоронці виявили понад 600 печаток фіктивних підприємств, офшорних компаній, нотаріусів, податкових органів, судів і органів місцевого самоврядування», — розповідають в СБУ.

  • У червні Служба безпеки України викрила в Одесі конвертаційний центр з обігом у 500 млн гривень. Організатори центру з початку 2020 року «обслуговували» комерційні структури, які перемогли в тендерах на проведення робіт і закупівлю товарів за бюджетні кошти.
  • На початку травня СБУ проводила обшуки в ексголови Державної податкової служби Сергія Верланова та в офісах ДПС. Спецслужба підозрює колишнє керівництво податкової у «кришуванні» конвертцентрів.