Обшуки у Верланова: СБУ підозрює колишнє керівництво податкової у «кришуванні» конвертцентрів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Служба безпеки України підозрює колишнє керівництво Державної податкової служби в організації незаконного податкового кредиту на мільярди гривень. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За версією слідства, до оборудки також причетні керівники територіальних управлінь податкової. Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019—2020 років чиновники у змові з організаторами конвертцентрів створили схему із незаконного формування податкового кредиту.

Крім того, СБУ встановила факт несанкціонованого втручання у роботу електронних баз даних податкової. Зокрема, внесли зміни до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних. Через втручання у бази штучно сформували суми податкового кредиту з ПДВ, який потім відображався нібито як для субʼєкта господарської діяльності реального сектора економіки.

Такі дії посадовців призвели до ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, а також легалізації коштів, які отримали протиправним шляхом.

У рамках кримінального провадження провели понад 100 обшуків у різних регіонах, а також вилучили документи, які додадуть як докази до матеріалів справи.