Arab News: В Афганістані помер голова «Аль-Каїди» Айман аз-Завахірі — наступник Усами бен Ладена

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Джерела у службах безпеки Пакистану й Афганістану підтверджують смерть ватажка терористичного угруповання «Аль-Каїда» Аймана аз-Завахірі, який у травні 2011 року замінив Усаму бен Ладена.

Про це повідомляє газета Arab News, журналісти якої перевіряли інформацію після повідомлень про смерть аз-Завахірі в соцмережах і афганських ЗМІ.

За даними щонайменше чотирьох джерел зі спецслужб, аз-Завахірі помер з природних причин в Афганістані на початку листопада. У нього була астма і гостра ниркова недостатність. Причиною смерті все ж називають астму, оскільки бойовик не отримував необхідної медичної допомоги.

Близькі до «Аль-Каїди» джерела повідомили, що аз-Завахірі помер у місті Газні та його вже поховали, але де саме — невідомо.

ЗМІ вже не раз повідомляли про смерть ватажка бойовиків. Востаннє аз-Завахірі вийшов в ефір у річницю терактів 11 вересня. Тоді він закликав усіх мусульман до джихаду проти США, Ізраїлю, Євросоюзу та Росії. Його звернення спростувало попередні чутки про його смерть.

Якщо смерть аз-Завахірі офіційно підтвердить будь-яка розвідка, то «Аль-Каїду» чекає внутрішня криза. Двоє з наступників аз-Завахірі вбиті — Хамза бен Ладен (син вбитого Усами бен Ладена) і Абу Мухсін аль-Масрі. Напередодні в Іраку був вбитий і Абдалла Ахмед Абдалла, який стоїть за терактами на посольства США. Ситуацію для «Аль-Каїди» ускладнює також відновлення осередків «Ісламської держави», що воює проти неї.

Серед вищих керівників «Аль-Каїди», які досі перебувають на волі та можуть змінити аз-Завахірі, залишився один — Саїф аль-Адл. Його «голову» оцінили в $10 мільйонів.

  • «Аль-Каїда» — міжнародна терористична сунітська джихадистська організація. Заснована 1988 Усамою бен Ладеном в Афганістані для боротьби з радянським вторгненням. Після виведення радянських військ з Афганістану «Аль-Каїда» зосередилася на США як на «імперії зла», західному світі з його способом життя, його культурою і на всіх його прибічниках в ісламських країнах. Організація ставить собі за мету створити «Великий ісламський халіфат».
  • 23 жовтня в сирійській провінції Ідліб ударний дрон США, імовірно, MQ-9 Reaper, знищив кількох лідерів терористичного угрупування «Аль-Каїда».
  • 7 червня французькі військові ліквідували лідера терористичного угрупування «Аль-Каїда» Абдельмалека Друкделя під час операції в Малі (держава в Західній Африці).