Ексглава Держкосмосу Усов вважає, що за його звільненням стоїть міністр Уруський. Той будує «жорстку вертикаль»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Ексглава Держкосмосу Усов вважає, що за його звільненням стоїть міністр Уруський. Той будує «жорстку вертикаль»

Facebook / Volodymyr Usov

Колишній глава Державного космічного агентства (ДКА) Володимир Усов вважає, що до його звільнення причетний міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. На його думку, той будує «жорстку вертикаль». Про це він розповів в інтерв’ю «Бабелю».

«Є тільки субʼєктивна версія. Ще на самому початку я озвучив план дій [на посаді голови ДКА]. Це не був план президента, Кабміну, Мінстратегпрому. Це був план Володимира Усова. Згодом зʼясувалося, що він досить точно збігається з планом профільного міністра [Олега Уруського]. Але у мене завжди була незалежна позиція. Можливо, це і стало причиною», — заявив ексглава.

При цьому, зазначає Усов, він не чув претензій від Уруського, тому вважав, що між ними немає конфлікту і вони можуть разом працювати. «Як бачу, цього не сталося», — додає він.

На думку ексочільника Держкосмосу, в уряді вибудовується жорстка вертикаль, яка «дозволить керувати оборонною та космічною промисловістю в ручному режимі», а користі від цього не буде.

Також Усов згадав і про плани розпочати корпоративну реформу у відомстві. Він каже, що Уруський був готовий до її початку, але цього так і не сталося. «Я так розумію, що вона не починається, тому що він хоче займатися нею особисто. А зараз підприємствами керує ДКА», — сказав Усов.

Він також розповів, що за девʼять місяців роботи в ДКА жодного разу не зустрічався ні з премʼєр-міністром, ані з президентом. «Якби це була не космічна сфера — можливо, і непогано. Але все ж космос — це справа президента. Світові угоди зазвичай укладають на рівні премʼєрів і президентів. Ані премʼєр, ані президент інтересу до галузі не виказали. Це погано. У нас є дуже тимчасове вікно, коли Україна ще може реалізувати свій потенціал. Якщо ми цей час втратимо, то шанси близькі до нуля», — наголосив він.

Нагадаємо, про втручання у свою роботу з боку чиновників Міністерства стратегічних галузей промисловості також заявляв держконцерн «Укроборонпром». У заяві, поширеній напередодні, йдеться, що концерн систематично отримує від міністерства вимоги та рекомендації щодо призначення сторонніх осіб директорами підприємств зі складу концерну. Через це «Укроборонпром», зокрема, звернувся до президента Володимира Зеленського.

Заступник гендиректора підприємства Мустафа Найєм додав, що місяць тому їхню команду попросили поступитися лідерством у питанні реформи оборонних підприємств. Вони погодилися, але замість партнерства отримали «системне зволікання з розробкою стратегічних документів і блокування реформи».

Згодом Мінстратегпром відповіло на звинувачення концерну. Там назвали заяву спробою «позиціонувати себе ексклюзивним політичним гравцем», а її авторів звинуватили у некомпетентності.

  • Володимира Усова призначили на посаду голови Державного космічного агентства 24 січня 2020 року. Через пʼять місяців після призначення нардепи із різних фракцій збирали підписи з проханням до Кабміну звільнити Усова. Вони звинувачували голову Держкосмосу у відсутності стратегії розвитку підприємства та будь-яких досягнень у роботі, а також у можливій причетності до корупційних схем.