Посли G7 зійшлися із Зеленським на тому, що потрібен чесний та прозорий відбір суддів КСУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Посли G7 зійшлися із Зеленським на тому, що потрібен чесний та прозорий відбір суддів КСУ

President Of Ukraine / Flickr

Президент України Володимир Зеленський та посли країн «Великої сімки» на зустрічі 19 листопада зійшлись на тому, що необхідно забезпечити чесний та прозорий відбір суддів Конституційного суду. Свою заяву посли оприлюднили у Twitter.

Дипломати наголосили, що це історична можливість провести таку судову реформу, яка відповідає очікуванням українського народу.

Нагадаємо, що на зустрічі обговорювали конституційну кризу в України та шляхи виходу з неї. Тоді Зеленський заявив, що категорично не сприймає останні рішення КС.

«Я категорично не сприйняв нещодавнє рішення Конституційного суду щодо скасування частини положень антикорупційного законодавства. Воно фактично обнулило всю систему боротьби з корупцією», – зазначив президент.

Також на зустрічі Зеленський представив кроки для виходу з конституційної кризи. Серед них — відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій до НАЗК і вирішення питання Конституційного суду.

Зеленський заявив, що директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник залишиться на посаді й після 16 грудня. Нагадаємо, 16 вересня Конституційний суд визнав неконституційними низку положень закону про НАБУ. Вони стосуються повноважень президента. Зокрема, він не має призначати та звільняти директора НАБУ. Тоді КС дав Раді 3 місяці (до 16 грудня), щоб змінити положення закону.