Ексміністр Дубілет теж брав участь у конкурсі на кращий ескіз великого Державного герба. Він показав свій варіант із зашифрованим кодом

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет з командою брали участь у конкурсі на кращий ескіз великого Державного герба України та посіли третє місце. Він оприлюднив їхній варіант герба у Facebook і пояснив концепцію.

До їхньої команди входили 12 осіб, зокрема відомий львівський геральдист і художник Іван Турецький. Дубілет розповів, що у своєму варіанті герба зашифрували код 0101010101000001, що в перекладі з бінарної означає UA, тобто Україна.

«Це символізує сучасність України, прихильність до цифрового розвитку, ІТ-індустрію (у всіх проектах на гербі представлена ​​тільки аграрна індустрія). Цей шифр не видно, якщо цього не знати. Але це був би дуже оригінальний хід, про який написала б уся світова преса», — вважає ексміністр.

На іншому варіанті команда зобразила дівчину з книгою і гілкою оливи, що мала доповнювати зображення козака зі зброєю, який є обовʼязковим елементом за Конституцією. За словами Дубілета, книга символізує знання, олива — мир.

Він також прокоментував ескіз герба, який виграв конкурс. У цьому варіанті одним з щитотримачів є архангел. На думку ексміністра, у світській країні на держсимволіці не повинно бути релігійних символів. «Турецький нам розповідав, як свого часу відбивався від побажань депутатів розмістити на тризубі християнський хрест. І, як ми знаємо, відбився. Я вважаю, що ми всі повинні бути йому за це вдячні», — додав ексміністр.

Крім того, він наголосив, що Україні справді потрібен великий герб: «Якщо б ми вибрали по-справжньому крутий, прогресивний герб, ми б заявили про себе на весь світ. Багато країн мають і малий і великий герби. Українські міста теж часто мають два герби. І це ніяк не повинно применшувати тризуб, який ми всі так любимо».

Нагадаємо, напередодні Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти оголосило переможця конкурсу на кращий ескіз великого Державного герба України. Його розробив Олексій Кохан. У Мінкульті пояснювали, що ескіз-переможець має всі обов’язкові елементи герба: герб Війська Запорозького, воїна-козака, лицаря з мушкетом і знак княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб.

Далі в уряді мають підготувати законопроєкт про затвердження цього ескізу та передати його до парламенту. Нардепи зможуть ухвалити цей документ 300 голосами або більше.

  • Кабінет міністрів затвердив правила конкурсу з розробки ескізу великого Державного герба України 30 вересня та встановив грошові винагороди за кращі ескізи: перша премія — 100 тисяч гривень, друга премія — 50 тисяч, третя — 30 тисяч.